Банкеръ Daily

Свят

Спад в потреблението и износа тласна Германия към рецесия

Спад на капиталовите инвестиции, частното потребление и износа тласна германската икономика към рецесия през първото тримесечие.

Подробните данни, публикувани на 25 май, дават представа за щетите, причинени от пандемията на коронавирус. 

Федералната служба за статистика заяви, че капиталовите инвестиции са намалели с 6,9%, частното потребление с 3,2%, а износът с 3,1% между януари и март в сравнение с последните три месеца на 2019 година.

БВП на водещата европейска икономика се сви през първото тримесечие на годината с 2,2% спрямо последните три месеца на 2019г., когато се понижи с 0,1 на сто. Това е най-големият икономически спад от първото тримесечие на 2009 г. насам, когато бушуваше последната глобална финансова криза.

Икономистите обаче очакват още по-голям спад на БВП през второто тримесечие, тъй като именно тогава по-голямата част от ограничителните мерки, въведени в средата на март за борба с вирусната пандемия, започнаха да оказват своето негативно икономическо въздействие.

За сравнение брутният вътрешен продукт на Нидерландия се понижи с 1,7% през първото тримесечие, докато италианската икономика се сви с 4,7%. БВП на Франция отбеляза исторически спад от 5,8%, а испанската икономика се понижи с рекордните 5,2 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във