Банкеръ Daily

Свят

Сомалиец бе застрелян, след като уби мъж в Мелбърн

Якуб Хайре

Мъж от сомалийски произход беше убит при престрелка с полицията в Мелбърн, започнала, след като в понеделник вечерта той взе за заложник жена и се барикадира в блок.

Преди това терористът е убил мъжа, работещ във фоайето, а по време на престрелката е ранил трима полицаи.

От полицията заявиха, че 29-годишният нападател е потърсил местна телевизия и е направил изявление: "Това е за "Ислямска държава“, това е за "Ал Кайда“.

"Ние приемаме това за терористичен инцидент“, отбелязаха органите на реда.

"Няма никакви доказателства той да е получил някакво отвъдморско съобщение да направи това. Но все още е рано, имаме иззети материали. Трябва да ги прегледаме и да разберем“, допълниха властите.

По-рано информационната агенция "Амак“, която е близка до "Ислямска държава", съобщи, че терористичната групировка поема отговорност за нападението.

Във вторник австралийският министър-председател Малкълм Търнбул определи стрелбата в Мелбърн като "шокираща и страхлива“, предаде АФП, цитирана от  "Фокус".

От полицията отбелязаха, че терористът, който уби мъж и рани трима полицейски служители в понеделник, е бил освободен условно през ноември.

Тогава той е бил задържан за палежи и други престъпления.

Якуб Хайре също така е участвал в терористичния заговор през 2010 г. в Сидни.

"Има твърде много случаи на хора, освободени условно за извършването на подобни жестоки престъпления“, подчерта Търнбул.

Той допълни, че възможността за промяна на закона ще бъде обсъдена с държавните лидери, за да не може опасните престъпници да бъдат освобождавани условно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във