Банкеръ Daily

Свят

София настоява за анекс към договора, Македония предлага декларация

Интензивните политически и дипломатически действия в Македония и България с подкрепата на Германия дават резултати и според последните изявления на официални лица е възможно да се намери формула, според която Северна Македония да започне преговорите за членство в ЕС през декември, пише македонският "Слободен печат". 

Премиерът Зоран Заев разговаря вчера с германския канцлер Ангела Меркел, която ден по-рано проведе 40-минутен разговор с министър председателя Бойко Борисов, след което той написа, че вярва, че Съветът на ЕС щe вземе силни и правилни решения на 10 ноември.

На този ден членките на ЕС трябва да приемат преговорната рамка за Македония, която тези дни се съгласува на равнище посланици и според вестника българските условия ги няма в документа. България има забележки за частта, свързана с добросъседските отношения. Според телевизия Телма всички страни освен България имат съгласувани позиции, а проблемът с България най-вероятно щял да се решава чрез двустранен договор и чрез декларация, която ще "адресира загрижеността на двете страни", пише "Слободен печат". София настоява за анекс към договора, Македония предлага декларация, посочва вестникът.

В разговора между Заев и Меркел вчера бе споделен общият интерес и еднаквата цел на двете страни първата междуправителствена конференция Северна Македония - ЕС да се състои по време на германското председателство, през декември, като начало на преговорите на Северна Македония и ЕС, съобщават македонските медии. Премиерът Заев подчерта, че това е шанс, който не бива да се пропуска и интензивният ангажимент на участващите страни създава възможности за постигане на общата цел - организиране на междуправителствената конференция за начало на преговорите.

Министрите на икономиката на Северна Македония и България Крешник Бектеши и Лъчезар Борисов ще имат днес в София среща в рамките на съвместното председателство на двете страни на Берлинския процес за 2020 г., съобщават още македонските медии. Обръщение на срещата ще направят еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей и вицепремиерът по икономическите въпроси на Северна Македония Фатмир Битичи, допълва Макфакс. В рамките на двете пленарни сесии, отнасящи се до зелената агенда за Западните Балкани и общия регионален пазар, освен министри от Западните Балкани ще участват и представители на ЕС, Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА, секретариатът на енергийната общност и други международни организации и институции. Поради епидемията от коронавирус срещата ще се състои чрез видеоконферентна връзка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във