Банкеръ Daily

Свят

Социолозите вещаят тежко поражение за Ципрас на предсрочните избори утре

Гърция се готви за предсрочни парламентарни избори. Гласуването е утре, а днес е ден за размисъл. Последните социологически проучвания сочат, че партията ''Сириза'' на премиера Алексис Ципрас ще понесе тежко поражение. 

На последния си предизборен митинг той призова гърците да му дадат още един шанс да управлява страната, което обаче едва ли ще се случи. Управляващата формация вече понесе тежки поражения на състоялите неотдавна се избори за Европарламент и местни власти.

Опозиционната консервативна партия "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис се очаква да спечели вота с около 8% преднина пред ''Сириза''.

Министър-председателят Алексис Ципрас и неговата крайно лява партия „Сириза” закриха кампанията с огромен митинг в Атина, а Мицотакис избра да направи финална обиколка на Северна Гърция край Солун. Икономиката е в центъра на предизборните послания както на Ципрас, така и на опозиционната партия на Мицотакис "Нова демокрация. Икономическо възраждане, по-ниски данъци и възраждане на средната класа са основните акценти в предизборните обещания на двамата кандидати.

Хиляди привърженици на Кириакос Мицотакис се събраха в Солун, за да станат свидетели на последната му реч в края на предизборната кампания. Соченият за победител обеща да изведе Гърция на нов икономически път. "Най-важният приоритет за правителството ми ще бъде създаването на нови работни места и подкрепа за средната класа, унищожена от настоящия кабинет чрез свръх високи данъци", заяви лидерът на опозицията.

Верен критик на Преспанското споразумение със Северна Македония за името, Мицотакис неслучайно закри кампанията си в Северна Гърция. "Ще го обсъдим след изборите. Тук е истинската Македония. Аз никога не бих подписал подобно споразумение и обещавам да работя, за да поправя щетите от това", заяви той за БНТ. А феновете му ръкопляскаха - уморени от икономическата криза и с изострена националистическа нотка.

В Атина премиерът Алексис Ципрас напомни пред хиляди привърженици, че е превел страната през най-тежката криза. "Технократите от Тройката кредитори вече не решават съдбата ни. Тук сме - горди и свободни, защото избегнахме заробването на нашия народ", заяви Ципрас и обеща по-силна Гърция в Европа.

"Ще създадем по-силна Гърция, която кове съюзи, Гърция, която никой няма да може да изнудва и чиито суверенни права да нарушава в Егейско или Средиземно море", обеща премиерът.

Според прогнозите обаче, Ципрас ще загуби с над 8% от Мицотакис. Най-вероятно "Нова демокрация" ще може да сформира самостоятелно правителство, сочат още проучванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във