Банкеръ Daily

Свят

Социалните мерки на Макрон фаворизират богатите, сочи доклад

Националният институт за статистика и икономически изследвания на Франция публикува доклад за ефекта от въведените през 2018 г. мерки върху най-богатите и най-бедните домакинства. Заключението е, че те фаворизират богатите, съобщава МИА.

Социалните и фискалните мерки, въведени от правителството на Еманюел Макрон през 2018 г., повишиха жизнения стандарт на населението с 1,1 %. В същото време те фаворизират 10% от най-богатите домакинства. Тази категория е спечелила за година средно 790 евро повече, за да повиши стандарта си на живот, в сравнение със 130 до 230 евро за останалата част от населението, предава БГНЕС.

Хората, които са имали най-голяма полза от реформите, са онези, които притежават капитал.

Замяната на данък солидарност върху богатството с данък върху собствеността е довела до увеличение средно с 10 000 евро на разполагаем доход на домакинствата, засегнати от тази мярка.

Преоценката на социалния минимум, бонусите за дейност и енергийните чекове за най-бедните са компенсирани от замразяването на социалните помощи за жилище.

Семействата на самотните родители и безработните или неактивните търпят най-висока стагнация на социалните помощи. Това позволи да бъдат спестени 220 млн. евро, което засегна 4,7 млн. домакинства, които трябваше да се възползват от тази помощ, достъпът до която беше ограничен през 2018 г.

Повишаването на жизнения стандарт на най-богатите и най-бедните семейства е 10%. Средните слоеве с най-нисък ръст на доходите. Те използваха само данъчните облекчения върху наемите за жилище.

Всички мерки бяха по-скоро в полза на активните домакинства със средно годишно увеличение на жизнения стандарт от 340 евро, отколкото на пенсионерите (+ 120 евро).

Данъците върху горивата и тютюневите изделия засегнаха най-силно доходите на най-бедната част от населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във