Банкеръ Daily

Председателят на Международната федерация на Червения ръст:

Социални вълнения може да избухнат сред бедните на Запад заради епидемията

Франческо Рока

Социални вълнения може да избухнат сред бедните слоеве и маргиналите в големите градове на Запад, които са лишени от източници на доходи заради кризата с COVID-19, съобщи днес председателят на Международната федерация на Червения ръст и Червения полумесец Франческо Рока, цитиран от Ройтерс.

"Има много хора, които живеят много маргинализирано в така наречените черни дупки на обществото. Опасявам се, че в повечето сложни квартали в големите градове до няколко седмици ще има социални проблеми", предупреди Рока на организирана от ООН пресконференция. "Това е социална бомба, която може да избухне във всеки момент, защото те нямат никакъв начин да получат доход".

Рока се включи в пресконференцията от Милано, след като посети някои от най-тежко пострадалите от епидемията италиански гладове Кодоньо, Бергамо, Бреша и Лоди. По думите му някои хора със семейства, които обикновено преживяват с временна работа на парче за 20-25 евро, често са извън програмите за социална помощ. "Помислете за ромските лагери", каза също председателят на хуманитарната организация.

 

Пандемията на коронавирус ще доведе до свиване на световното икономическо производство през 2020 г.

Това заявиха висши служители на Международния валутен фонд и добавиха, че "изключително голям брой страни" се нуждаят от спешно финансиране от МВФ.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и председателят на Международен валутен и финансов комитет (управляващият комитет на МВФ) Лесета Кяняго направиха съвместно изявление, в което посочиха, че за да се облекчи недостигът на валута в много развиващи се страни, МВФ проучва допълнителни варианти, които надхвърлят традиционните средства на фонда за кредитиране, предаде БНР.

"Ние се намираме в безпрецедентна ситуация, в която глобалната здравна пандемия се превърна в икономическа и финансова криза. С внезапно спиране на икономическата активност глобалното производство ще се свие през 2020 г.", заявиха те след съвместен конферентен разговор с ръководството на Международен валутен и финансов комитет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във