Банкеръ Daily

Свят

Социалната мрежа на Тръмп TRUTH Social излиза на 21 февруари

Социалната мрежа, разработена по инициатива на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, ще започне да работи в края на февруари. Това става ясно от информация в магазина на приложението в AppStore.

За създаването на социалната мрежа TRUTH Social и медийната група Trump Media & Technology Group (TMTG) самият Тръмп обяви в края на октомври миналата година. По неговите думи, мисията на TMGT е "да създаде съперник на либералния медиаконсорциум и да даде отпор на технологичните компании от Силициевата долина, които използват своята монополна власт, за да накарат да замълчи опозиционният глас в Америка".

Приложението TRUTH Social е достъпно за изтегляне в онлайн магазина на компанията Apple. В момента са възможни само предварителни поръчки. Както показва информацията на страницата на приложението в AppStore, то ще започне да  работи от 21 февруари, когато в САЩ се отбелязва федералния праздник - Президентският ден (на третия понеделник на февруари).

Новата социална мрежа ще работи на принципа на микроблога и в много отношения ще наподобява Twitter, където регистрацията на Тръмп беше завинаги блокирана след щурма на негови привърженици на Капитолия на 6 януари 2021 година. Публикациите в социалната мрежа на Тръмп ще се наричат truth, а потребителите ще могат да прикрепват към тях снимки, връзки към видео и статии. Разработчиците твърдят, че TRUTH Social преследва принципа на инклузивност и в нея ще могат да намерят единомишленици както  привържениците на консервативни, така и на либерални възгледи.

В последните седмици от пребиваването си на поста президент на САЩ Тръмп беше лишен от възможността да пише в Twitter, Facebook и Instagram. Това се случи скоро след като на 6 януари 2021 година привърженици на републиканеца, който беше държавен глава по това време, и се опитваше да въспрепятства одобряването в Конгреса на САЩ на резултатите от проведените на 3 ноември 2020 година президентски избори. Победата в тях спечели демократът Джо Байдън.

В връзка със случилото се демократите инициираха процедура по импичмънт на Доналд  Тръмп. Сенатът на Конгреса обаче го оправда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във