Банкеръ Daily

Свят

Социалистите в Европарламента призовават за подкрепа на резолюцията за България

Групата на социалистите и демократите (СиД) в Европейския парламент призова днес всички евродепутати да подкрепят резолюцията за състоянието на правовата държава и основните права в България. Черновата бе изготвена от социалиста Хуан Агилар, а по-рано днес групата на Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че няма да подкрепи предложените текстове. Гласуването започна и резултатите се очакват по-късно днес.

Социалистите призовават всички евродепутати "да подкрепят хората в България, които излизат на улиците от няколко месеца с основателни искания за независимо правосъдие, прозрачност, върховенство на закона и демокрация". Говорим от името на седемте милиона граждани на България, точно както говорим за 10 милиона унгарски граждани и за 40 милиона полски граждани, защото всички сме европейски граждани. Правим това за хората в България, до които заставаме редом в борбата им за справедливост, отчетност и демокрация, се посочва в изявлението на СиД.

Този вот е послание към българския народ и гражданското общество, подкрепяме вашите искания, допълват социалистите. Те заявяват, че групата на ЕНП носи политическа отговорност да действа, когато демокрацията, върховенството на закона и основните права са застрашени. Отворете очи за действията на българското правителство, призовават социалистите

Facebook logo
Бъдете с нас и във