Банкеръ Daily

Свят

Социалистите в Европарламента порицаха ЕНП за ролята й в България

Групата на социалистите и демократите (S&D) в Европейския парламент разпространи изявление, в което настоява групата на Европейската народна партия (ЕНП) да престане прави политика с върховенството на закона и да позволи на Европейската прокуратура да работи в България без политическа намеса.

Въпреки продължаващите разследвания на сериозни съмнения за измами и корупция с еврофондове в България, групата на ЕНП настоява за дебат на пленарната зала следващата седмица за ролята на прокуратурата на ЕС в България след задържането на бивши правителствени служители. През последните месеци групата на социалистите постоянно призовава за пленарни дебати за върховенството на закона в България, но предложенията срещаха съпротива от групата на ЕНП, се посочва в текста.

Социалистите възразяват срещу процедурата, предприета от ръководителя на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер за пленарен дебат след няколко дни.

Вместо да застава на страната на Бойко Борисов, ЕНП трябва да подкрепя онези, които осветяват корупцията и злоупотребата с еврофондове, заявява евродепутатът Катарина Барли. Евродепутатът Елена Йончева добавя, че от дълги години ЕНП си затваря очите за постоянното влошаване на върховенството на закона в България. ЕНП запази мълчание, когато корупцията задуши обикновените граждани и бизнеса, когато свободата на медиите рухна и когато хиляди български граждани протестираха с искане за оставката на правителството на Борисов, отбелязва Йончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във