Банкеръ Daily

Свят

Социалистите в Европарламента няма лесно да пуснат Фон дер Лайен

Лидерката на социалистите в Европарламента Ираче Гарсия

Групата на социалистите в Европарламента не смята просто "да даде зелена светлина" на германската консерваторка Урсула фон дер Лайен, за да стане председател на еврокомисията, съобщи EURACTIV, като се позова на свой източник от средите на социалистите.

"Дневният й ред ще трябва да съдържа прогресивни елементи", е казал източникът.

За да застане начело на изпълнителната власт в Европейския съюз, Фон дер Лайен ще трябва да получи одобрението на евродепутатите, а за това си има цена, е казал неназованият евродепутат.

Социалистите в Европарламента посрещнаха силно критично пакета с номинации за висшите постове в съюза, предложен им от Европейския съвет, и казаха, че техният кандидат Франс Тимерманс е бил пожертван заради силното противопоставяне от страна на популистите и страните от Вишеградската четворка.

"Кандидатът ни бе отстранен, защото защитаваше европейските ценности и върховенството на закона. Мога да ви уверя, че ще защитаваме тези принципи още по-енергично", заяви председателката на парламентарната им група Ираче Гарсия на 4 юли.

През следващата седмица ще се проведе официално обсъждане, но източникът от средите на социалистите е информирал, че германската, холандската, белгийската и британската делегации вече яростно са се противопоставили на Фон дер Лайен.

Гарсия била по-близо до компромисно решение, вероятно под натиск от испанския премиер социалист Педро Санчес, който осигури за външния си министър Жозеп Борел поста на Върховен представител на ЕС за външните работи като част от пакетната сделка за постовете. "Останалите от групата продължават да са негативно настроени, но са готови да й дадат шанс да обясни програмата си", казва източникът.

Целта била да бъде накарана кандидатката на Европейската народна партия да приеме по-прогресивна програма, особено по отношение на миграцията, климатичните промени и социалните въпроси.

Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията, сподели пред Радио "Фокус" и президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той допълни, че дали това ще се случи, е все още рано да се каже, но уточни, че още по време на преговорите е отправил препоръка към колегите си премиери социалисти, че ако съгласуваният пакет не е в интерес на политическите цели на европейските социалисти - да не се приема.

Станишев обясни, че ако номинацията за председател на Еврокомисията не се гласува, това ще бъде в рамките на правилата на ЕС, защото Европейският съвет има правомощието да предлага кандидат, а Европарламентът има правомощието да утвърждава или да не утвърждава предложения кандидат.

Гласуването в Европейския парламент за новия председател на Европейската комисия ще се проведе между 15 и 17 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във