Банкеръ Daily

Свят

Социалистите и германците стреснаха крайната десница в ЕС

Пандемията и енергийната криза предизвикаха небивал разцвет на социалистическите партии в Европа. Те се представиха повече от успешно на изборите в Германия, Италия, Португалия и Норвегия  Равносметката е, че те управляват в шест европейски държави, а в други четири са част от коалиционни правителства. Това хвърли в смут крайнодесните и ги тласна към обединение под знамената на антиваксърството и недоволството от антипандемичните мерки.

 

Полските популисти събраха най-гласовитите националистически, антиемигрантски и евроскептични политици на среща във Варшава на 4 и 5 декември с намерението да сформират голямо обединение. Сред тях бяха премиерът на Унгария Виктор Орбан, френският кандидатът за президент на Франция Марин Льо Пен и консервативният лидер на управляващата партия в Полша Ярослав Качински. Идеята  е да бъде създадена супергрупа, която да стане втората по големина сила след дясноцентристката Европейска народна партия в Европарламента.

Засега е налице само "първият камък"

Големите очаквания засега не се сбъднаха, защото лидерите не обявиха създаване на коалиция в ЕП, но пък се договориха за промяна в Европейския съюз, защото той - според тях - подкопавал суверенните национални държави.

Лидерката на френските крайно десни Марин льо Пен окачестви срещата като важна стъпка и заяви, че очакванията са до няколко месеца новата група да стане факт.

„Крайната цел на Европейския съюз е една напълно недемократична свръхдържава с йерархизация на хората, която на едни -  като Германия и германците - ще осигурява суверенен статус, но на други - като Полша и на поляците - няма", коментира Качински.

"От месеци работим за създаването на силно партийно семейство и се надяваме да изпълним тази цел. Времето за промени в политиката на Брюксел е назряло", коментира унгарският премиер Виктор Орбан.

Всъщност, голямата стъпка бе направена през юли, когато 16 националистически партии, сред които и ВМРО, излязоха със съвместно изявление за "полагане на първия камък в изграждането на алианс за реформиране на Европа в посока край на бюрокрацията и стандартизацията".

Германия ще работи за европейска федерация

Крайнодесните си дават ясна сметка, че на хоризонта се задават промени, които никак не им харесват. Новото германско правителство, съставено от социалдемократите, Зелените и либералната партия на Свободните демократи обявиха, че коалицията ще настоява за създаване и развитие на пълноценна европейска федерация.

Най-мощната икономика в Общността ще използва Конференцията за бъдещето на Европа като отправна точка за реформиране на ЕС и постигането на европейска федерална държава.

Друга гореща тема в германското коалиционно споразумение е слагането на край на "мекия и снизходителен подход на Ангела Меркел" към системното погазване на върховенството на закона в Унгария и Полша. Това ще важи и за фонда за възстановяване, защото коалицията иска плащанията от ЕС задължително да бъдат обвързани с върховенството на закона.

Ако дори само част от тези намерения бъдат реализирани, крайнодесните и националистите ще имат много големи проблеми. Самостоятелните решения за огради по границите, недопускане на мигранти и пренебрегването на общностното право в полза на националното законодателство

ще бъдат извадени от националните компетентности

и ще бъдат санкционирани като нарушения.

Това, разбира се, все още е само намерение, чието осъществяване ще отнеме много време и най-вероятно ще срещне силен отпор. Нищо че основните механизми на Брюксел за противодействие доста скърцат и леко заяждат.

Евроинситуциите, например, не успяха да принудят Полша да отвори границите си за хилядите мигранти по границата с Беларус, а Германия дори предложи да патрулират заедно.

Брюксел не обяви, че ще приема бедстващи афганистански бежанци, които са преследвани от талибаните. Вместо това реши да отпусне помощ в размер на 1 млрд. евро за афганистанците и съседните държави, които се ангажираха с ограничаването на  мигранския поток към Европа.

Почти всички са наясно, че гигантската мигранстка вълна от 2015 г. няма да се повтори, но въпреки всичко това "плашило" продължава да бъде използвано от време на време.

Полека лека параноичните страхове и масовата психоза покрай пандемията, ваксините, зелените сертификати и ограничителните мерки също взеха да отшумяват.

А накрая - като за капак - популистите се оказаха крайно разделени по отношение на Русия.

Полша категорично осъжда Москва - заради мигранската криза (според Моравецки неин "мозък" е самият Путин) и заради струпването на десетки хиляди руски войници до украинските граници. Орбан и Льо Пен обаче поддържат изключително близки контакти с Кремъл. Според тях никой не бива да пренебрегва ролята на Русия в новия световен ред, а санкциите срещу Москва са огромна и скъпо струваща грешка.

Различни интереси, но общи намерения 

Съвсем видно е, че популистите в Европа имат съвсем различни интереси, а често играят различни игри във вътрешната си политика и в отношението си към Брюксел. Техните идеологии се сблъскват в ключови области, а много често те просто не се харесват като конкуренти за всенародната любов.

Френските националисти, например, са в остра кандидат-президентска схватка и не пестят... нищо едни за други. Изборите са през пролетта на 2022 г., но искрите между Льо Пен и крайнодесния Ерик Земур прехвърчят все по-начесто.

На първия си политически митинг на 5 декември Земур се обяви за "отвоюване“ на страната след десетилетия упадък. "Ако спечеля тези избори, това няма да бъде поредната ротация на властта, а повторно завоюване на най-великата страна в света“, каза Земур и обяви, че нарича партията си „Реконкиста“ - препратка към средновековието, когато християните са прогонили арабско-мюсюлманските завоеватели от Иберийския полуостров. Той обеща, че, ако бъде избран, ще сведе имиграцията до нула, ще направи радикална данъчна реформа в полза на бизнеса и наемния труд, ще изтегли Франция от НАТО...

Колкото и да са различни крайнодесните в Европа са решили да бързат, защото последните събития красноречиво показват, че ще има промени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във