Банкеръ Daily

Свят

Социалдемократът Щайнмайер е президент на Германия

Бившият външен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер от Германската Социалдемократическа партия е избран за президент на страната, предаде AФП.

61-годишният Щайнмайер е избран за президент в срок от пет години при 931 гласа от общо 1239 валидни бюлетини от изборите, проведени от специалното Федерално събрание, съставено от депутати и представители на провинциите. 

Кандидатите бяха изследователят от Кьолт Кристоф Бутервеге, издигнат от Лявата партия, популярният телевизионен водещ Александър Холд от партия „Свободни избиратели“, вицпредседателят на „Алтернатива за Германия“ Албрехт Глазер, издигнатият от „Пиратската партия“ Енгелберт Зонеборн и бившия министър на външните работи, издигнат от СДПГ и от ХДС/ХСС, Франк Валтер Щайнмайер. 

Наблюдателите не се съмняваха в победата на Щайнмайер. Останалите негови съперници на практика нямаха шансове.

Франк-Валтер Щайнмайер беше отявлен критик на Доналд Тръмп по време на изборите в Съединените американски щати и става 12-ия следвоенен президент на Германия.

Социалдемократът, който служи два мандата като министър на външните работи при управлението на канцлера Ангела Меркел, беше издигнат като кандидат на оглавяваната от нея управляваща коалиция миналия ноември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във