Банкеръ Daily

Свят

Социалдемократите спечелиха изборите в Румъния

Ливиу Драгня

Социалдемократическата партия в Румъния спечели парламентарните избори с около 45 процента, сочат предварителните резултати.

Дясноцентристката Национално-либерална партия е втора с около 20 процента от гласовете.

Новата партия "Съюз за спасение на Румъния" получава над 8 процента подкрепа от избирателите, съобщават социолозите.

Още 3 формации прескачат изборния праг от 4 процента.

Категоричната победа на социалдемократите ще ги върне на власт година след като масови протести заради гибелта на 64 души при пожар в нощен клуб в Букурещ ги принудиха да се откажат от управлението. Резултатите от вчерашния вот обаче създават предпоставки за конфронтация между мнозинството в новия парламент и президента Клаус Йоханис.

Очаква се до края на годината да се гласува лявоцентристко правителство, доминирано от социалдемократите, но с участието на Либералния алианс. Желание за коалиране прояви вече и Демократичният съюз на унгарците. Така в парламента ще се формира мнозинство от близо 60 процента.

Остава открит въпросът за новия премиер. Спечелилите изборите настояват това да е техният лидер - Ливиу Драгня, който обаче има условна присъда за изборни нарушения.

В изказванията си преди вота президентът Клаус Йоханис заяви, че няма да даде мандат на политик с проблеми с правосъдието. Социалдемократите твърдят, че подобен казус не е указан в конституцията и ако държавният глава не спазва основния закон, те ще инициират референдум за предсрочно прекратяване на правомощията му.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във