Банкеръ Daily

Свят

Социалдемократите се изравниха с консервативния блок на Меркел

Пет седмици преди парламентарните избори в Германия, социалдемократите се изравниха с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел в социологическите проучвания, съобщава ДПА.
Анализаторите отбелязват един любопитен детайл. За пръв път от април 2017 г. двете политически сили имат еднаква подкрепа от потенциалните избиратели, според проучването на изследователския институт ИНЗА (INSA Institut fur neue soziale Antworten/ Институт за нови социални отговори).
Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който досега водеше в допитванията, е загубил три процентни пункта от тази подкрепа. А това го е свалило до най-ниското равнище, измервано досега от ИНЗА - само 22 процента.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) обаче е прибавила 2 процентни пункта и има същата подкрепа. 
"Зелените" продължават да губят и могат да разчитат 17% доверие.
Проучването на ИНЗА показва, че либералната Свободна демократическа партия (СвДП) и крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) също печелят доверие - по един процент, и сега могат да разчита съответно на 13 и 12% подкрепа.

"Левите" остават на равнището от 7 процента.
Но анализаторите отбелязват, че по принцип тези допитвания отразяват някакво моментно състояние на нагласите на избирателите  и всъщност не са прогноза за изборните резултати.
Новият канцлер на Германия ще бъде определен според резултатите от изборите за Бундестаг, които ще се проведат на 26 септември. Шефът на правителството ще бъде определен от партията, която получи най-много гласове на вота.

 

Олаф Щолц

(роден на 14 юни 1958 г.) е кандидатът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за канцлерския пост на парламентарните избори в Германия през септември. В момента той е вицеканцлер и министър на финансите. А Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е по-малкият партньор в управляващата голяма коалиция начело с християндемократическия блок на канцлерката Ангела Меркел. 

Шолц олицетворява четирите основни цели на партията: климатично неутрална страна най-късно до 2045 г., най-съвременната транспортна система в Европа, дигитален суверенитет и силна система на здравеопазване. Той е обещал и по-висока минимална заплата. "Ще настоявам за минимална заплата от 12 евро на час през първата ми година като канцлер", казва Шолц. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във