Банкеръ Daily

Свят

Собственикът на съда, блокирал Суецкия канал, чака отпушване днес

Юкито Хигаки, президент на японската компания "Шоей Кисен", чийто кораб "Евър гивън" блокира Суецкия канал, изрази надеждата си трафикът през канала да бъде възстановен тази вечер, предаде Франс прес.

Хигаки даде вчера пресконференция, на която изложи актуална информация за усилията по деблокиране на кораба, заседнал в Суецкия канал.

"В момента елиминираме пясъчните насипи, в които е заседнал корабът, с помощта на още машини за разчистване", изтъкна Хигаки.

"След като работите по деблокирането му приключат, корабът ще може да продължи да функционира", каза още ръководителят на "Шоей Кисен", цитиран от японския всекидневник "Асахи Шимбун".

Блокирането на кораба "Евър гивън" доведе до блокирането на над 200 кораба, чийто маршрут преминава през Суецкия канал. Това причини сериозно забавяне на доставки на петрол и на други продукти.

Броят на корабите, очакващи да преминат през Суецкия канал, нараства експоненциално и това вече променя графика на морските маршрути по цял свят, предупреждават блокирани в района моряци.

Контейнеровозът „Евър Гивън“ е с размер на 4 футболни игрища - дълъг е почти, колкото е висока Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и тежи 200 хиляди тона.

Във вторник той беше отклонен от силни ветрове и пясъчна буря, която пречеше на видимостта.

Корабът е блокиран диагонално на входа на Суецкия канал.

Усилията на местните власти да отворят маршрута продължават 10 влекача и още два плавателни съда.

Около 12% от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, свързващ Средиземно с Червено море и най-краткия път между Азия и Европа.

Алтернативен маршрут край нос Добра надежда  и южните брегове на Африка, но пътят оттам е с две седмици по-дълъг, отколкото през Суецкия канал.

Блокадата предизвика 3% ръст в цените на петрола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във