Банкеръ Daily

Свят

Снимка, казваща повече от хиляди думи

Твърди се, че снимка може да каже повече от хиляди думи. Разбира се, журналистите не биха се съгласили с тази поговорка. Но точно такъв е случаят с историческия фотос от срещата на върха на Г-7. Кадърът, разпространен, от преслужбата на германския канцлер Ангела Меркел, е наистина специален, сравняван дори с ренесансова картина. От него всеки може сам за себе си да си направи извод за отношенията между Доналд Тръмп и дългогодишните му съюзници. 

Но засега нека се съсредоточим върху думите на световните агенции, икономически издания и политически анализатори:

"Президентът Тръмп се опитва да разбие съюза между САЩ и Западна Европа. Дали наистина той върши това съзнателно? Кой знае... Невъзможно е да се надникне в главата му и да се гадаят стратегическите му цели, ако той изобщо си поставя дългосрочни цели. Но нека кажем така: ако един президент на САЩ начертае някакъв таен, конкретен план за разрушаване на Атлантическия алианс, този план поразително би носил белезите на поведението на Тръмп", коментира изданието New York Times, което често критикува американския държавен глава. 

"Той би включвал открита враждебност към лидерите на Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония, би включвал предпочитание към схватки по измислени проблеми - не за да се печелят големи отстъпки за САЩ, а за да се създават конфликти заради самите конфликти. Таен план за съсипване на Запада би предполагал също САЩ за потърсят нови съюзници в замяна на вече нежеланите. Най-очевидният би бил Русия - най-големия съперник в Европа на Германия, Франция и Великобритания. И точно както действа Русия, САЩ, поставяйки си за цел да разбият Атлантическия алианс, биха започнали да се месят във вътрешните работи на други страни, за да поставят там нови правителства, които също отхвърлят стария съюз. Внимание, внимание, внимание, внимание. Тръмп върши всяко едно от тези неща. Той предпочете да не присъства на срещата на Г-7 в пълен състав. Докато беше там, търсеше схватки. Може би вече сте видели снимката, публикувана от германското правителство - Тръмп седи със свъсени вежди и скръстени ръце, докато Ангела Меркел и другите лидери са го наобиколили прави, с умолителни погледи. Японският премиер Шиндзо Абе гледа направо отчаяно", казва още журналистът от Ню Йорк Дейвид Лиънхард.

"Пак гаф, и пак Тръмп. А може и да е за добро", допълват германците от "Дойче веле".

"Понякога е по-добре да не се напъваш да прикриеш нещо, което така или иначе не може да се скрие. Тъкмо това направи Доналд Тръмп, когато в последна минута, пътувайки за Сингапур, оттегли одобрението си за съвместното комюнике на страните от Г-7. Доналд Тръмп е майстор на подобни ходове. Не за пръв път той се оттегля по подобен начин от международни споразумения. В сравнение с иранското атомно споразумение, преките последици от сегашния му отказ наистина са значително по-малки, тъй като документът от Квебек няма задължителен характер, нито път е особено обхватен. Символичните щети от тази му постъпка обаче несъмнено са огромни. Това е първият път, когато страните от Г-7 не успяват да се обединят около съвместно комюнике", отбеляза германската телевизия. 

"Останалите шест държавни и правителствени ръководители в крайна сметка не успяха да откажат Тръмп от неговия протекционистки уклон, нито от замислените от него наказателни мита. Толкова по-важно беше те да защитят позицията си пред него, макар че това не решава основните проблеми. За европейците обаче е важно поне да направят опит да защитят базиращия се на правила международен ред в света – дотогава, докато Вашингтон, дай боже, се вразуми. Това може и да изисква повече време, но не непременно. Тръмп ще получи квитанцията за досегашната си политика още през тази есен, когато американците ще трябва да гласуват на междинните избори. Ако републиканците тогава загубят мнозинството си в едната или дори двете камари на парламента, един новоизбран Конгрес би могъл, ако не да спре, то поне да затрудни опасната протекционистка политика на Тръмп", прогнозира "Дойче веле". 

"Разговорите между Америка и Северна Корея биха могли да успеят - с ужасна цена", написа The Economist с поглед към предстоящата среща на Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, задавайки въпроса "Ще продаде ли Доналд Тръмп американските съюзници?"

Европейските депутати също не останаха безпристрастни. Председателят на евролибералите Ги Верхофстад постави друг въпрос на Тръмп: "Просто ни кажи с какво те държи Владимир. Може би ще успеем да помогнем", коментира той. 

Дори любимците на Тръмп от телевизията Fox отбелязаха, че предстоящата среща между него и Ким е среща между двама диктатори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във