Банкеръ Daily

Йенс Столтенберг:

Смисленият диалог с Русия трябва да разглежда и нашите тревоги

Започва важна седмица за европейската сигурност с днешната среща между САЩ и Русия в Женева, както и с насрочените в следващите дни заседания на Съвета НАТО - Русия и в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след среща с украинския вицепремиер Олга Стефанишина в централата на пакта в Брюксел.

Ще изслушаме тревогите на Москва, но смисленият диалог трябва да разглежда и нашите тревоги, посочи той. Столтенберг определи като важни усилията в търсене на политическо решение и за избягване на въоръжен сблъсък покрай струпването на руска военна мощ по украинската граница.

Подхождаме добронамерено към преговорите. Знам, че с Русия винаги може да се постигне споразумение. Не би могло тази седмица всички разногласия да бъдат решени, целта е да се договорим за следващи срещи, поясни генералният секретар. Вярвам, че и от двете страни има воля за преговори за избягване на нов въоръжен сблъсък в Европа, добави той.

Трябва да бъдем готови Русия да предпочете да използва военна сила, посочи Столтенберг. Посланието ни е, че сме единни и последиците от такъв ход биха били тежки - икономически и политически, отбеляза той. Миналата седмица генералният секретар предупреди, че преговорите с Москва може да завършат с провал.

Вицепремиерът Стефанишина настоя Русия да не поставя предварителни условия за преговорите, особено с разполагането на толкова военна сила по границата с Украйна. Това е опит да се наложи дневен ред на преговорите. Трябва да се започне с изтегляне на руските сили от украинска земя, добави тя.

Стефанишина заяви, че Украйна има суверенно право да избира съюзите, в които участва, и това не подлежи на преговори. Тя изрази надежда политиката на НАТО на отворените врати да не бъде преразгледана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във