Банкеръ Daily

Свят

Смесени реакции на Острова на договорената от Мей промяна за Брексит

Смесени са реакциите във Великобритания на новината от Страсбург, че британският премиер Тереза Мей е договорила с ЕС необходимите “правно обвързващи промени“, които да убедят британските депутати да подкрепят нейната ревизирана сделка за Брексит, която след обсъждане ще бъде подложена на гласуване късно тази вечер, съобщи БНР.

Депутатите искаха от премиера да получи правно обвързващи гаранции  по въпроса за "предпазния механизъм" за ирландската граница и Тереза Мей смята, че ги е получила.

Ето някои от първите реакции. Консерваторът Майк Пенинг, гласувал първия път против сделката на Мей, заяви, че сега вече е готов да я подкрепи. Но друг по-краен брекситър, Стив Бейкър, заяви, че първо ще изчака да чуе какво ще кажат за промените правните експерти, но на пръв поглед промените изглеждат по-скоро козметични.

В подобен предпазлив дух се изказаха и северноирландските юнионисти, които осигуряват парламентарното мнозинство на премиера. Техен говорител изтъкна, че постигнато ще бъде подложено на щателен анализ, параграф по параграф, преди да произнесат присъдата си.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин директно заяви, че преговорите са се провалили и призова да се гласува против сделката на Мей. "Снощното споразумението с Европейската комисия не съдържа нищо, което да се доближава до промените, които Тереза Мей обеща на парламента. Поради това членовете на парламента трябва да отхвърлят тази сделка", каза той.

Крайната дума ще имат депутатите, на които правителството ще предложи за гласуване още три съпровождащи документа освен споразумението за напускане и политическата декларация.

Веднага се набива в очи, че правните гаранции не са част от споразумението за напускане, а допълнение към него и че там се казва, че "се намалява рискът Обединеното кралство умишлено да попадне в капана на предпазния механизъм завинаги".

Използването на думата "намалява" вместо "премахва" риска може да не бъде прието от някои като достатъчна гаранция.

Според политическия кореспондент на Би Би Си Крис Мейсън "това може в огромна степен успешно да убеди много хора и въпреки всичко сделката пак да не бъде одобрена". Явно всички с нетърпение ще изчакат правната интерпретация на юридическия съветник на правителството Джефри Кокс и на правните съветници на отделните групи, преди да решат как ще гласуват, добави той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във