Банкеръ Daily

Свят

Служителите на Huawei имат дълбоки връзки с китайските военни, показва ново проучване

Новият анализ на информацията за персонала на Huawei изглежда показва по-дълбоки връзки между технологичния гигант и китайските военни и разузнавателни органи, отколкото беше признато от самата компания, информира CNBC.

Документът, който разглежда трудовите досиета на служителите на Huawei, стига до заключението, че „ключовият среден технически персонал, нает от Huawei, има силен опит в работата, тясно свързана със събирането на разузнавателни данни, военни действия или шпионаж, проведен срещу западни фирми”.

Проучването може да засили опасенията сред правителствата, които анализират твърденията, че Huawei представлява риск за националната сигурност. Някои страни се притесняват, че Huawei може да инсталира така наречените задни врати в телекомуникационното си мрежово оборудване, което ще позволи на китайското правителство да получи достъп до потребителски данни. Huawei многократно отрече, че някога ще се занимава с такава дейност.

Проучването, проведено от Кристофър Балдинг, доцент от "Фулбрайт" във Виетнам и базираното в Лондон консервативно дружество за изследвания Henry Jackson Society, е разгледало автобиографиите на служителите на Huawei, които са били изтеглени онлайн от необезпечени бази данни и сайтове, управлявани от фирми за набиране на персонал.

В анализа се цитира автобиография на служител, който едновременно заема длъжност в Huawei и в същото време има преподавателска и изследователска роля във военния университет, свързан с Китайската народно-освободителна армия. В конкретния случай лицето е бил служител в стратегическите сили за подкрепа на PLA, която отговаря за потенциалните възможностите на китайското военно дело в електронното и кибер пространство.

"Индивидуалните доказателства изглеждат доста силни, за да подкрепят валидните опасения относно връзката между Huawei, PLA и опасенията за събирането на разузнавателни данни", казва Балдинг.

Друга автобиография описва лице, което е работило в Huawei, но е било представител на правителствена организация, отговорна за шпионажа и контраразузнаването. Този индивид "се e занимавал с разработване на технология за улавяне на информация или софтуер за продуктите на Huawei", според проучването.

Проучвайки CV-тата, Балдинг казва пред CNBC, че не е виждал думите „задни вратички“, но пък е попаднал на голям набор от друга техническа терминология, „която показва модел на този тип поведение“. 

Не разполагам с доказателства, че китайската държава е разпоредила пряко служител на Huawei да извърши шпионаж или да имат подобно поведение, каза Балдинг, посочвайки, че просто не разполага с аудио или писмени заповеди за подобни действия. „Все пак мога да кажа, че автобиографиите подсказват за поведение като прихващане на информация, а и знаме за случаи, в които служител на Huawei заема и позиция в стратегически сили за подкрепа на Китайската народно-освободителна армия, които контролират електронната война и подобни нетрадиционни военни единици“, казва той и заключава, че техните автобиографии показват, че те се занимават с тези действия. 

Отговорът на Huawei

От Huawei излязоха с позиция, че Балдинг използва едва три автобиографии в своето проучване, които той казва, че са редактирани отчасти, за да защитят самоличността на хората. 

Компанията заяви, че не е в състояние да провери автобиографиите на служителите на Huawei, цитирани от Балдинг и следователно "не може да потвърди достоверността на цялата информация, публикувана онлайн."

„Huawei поддържа строги правила за наемане на кандидати с военни или правителствени умения. По време на процеса на наемане тези кандидати са задължени да предоставят документи, доказващи, че са прекъснали връзките си с военните или с правителството ”, се казва в изявлението на компанията.

Компанията добави, че провежда проверки и осигурява предварително обучение на служители, които ще имат достъп до мрежите и данните на клиентите. „Ние приветстваме професионално и фактическо докладване на разследванията за прозрачността на Huawei. Надяваме се, че всички по-нататъшни проучвания ще съдържат по-малко предположения при изготвянето на заключенията им и ще избягват многото спекулативни изявления за това, в което вярва професор Балдинг", добави говорител на Huawei.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във