Банкеръ Daily

Свят

"Служебният" военен министър на Румъния ще съставя новия кабинет

Клаус Йоханис

Президентът на Румъния Клаус Йоханис е възложил в понеделник след консултации с парламентарните политически партии на пенсионирания 54-годишен  генерал  Николае Чука от Национално-либералната партия (НЛП) да сформира правителство на страната. В момента той временно изпълнява задълженията на министър на националната отбрана. За това е съобщил държавният  глава в изявление за пресата.

"Аз възложих на Николае Чука да сформира правителствен екип и да получи вот на доверие в  парламента на Румъния", е казал той.

На 5 октомври парламентът на Румъния гласува вот на недоверие на  правителството на Флорин Къцу. С този акт кабинетът остана да управлява, но като временно правителство и със силно орязани правомощия.

След това бяха предприети два опита за сформиране на дясноцентристко правителство, които завършиха с неуспех, тъй като те не успяха да съберат необходимото парламентарно мнозинство. Тогава беше взето решение за образуване на коалиционно правителство с комфортно мнозинство в парламента (над 300 гласа при минимум необходимите 234 гласа).

В този кабинет ще влязат представители на дясноцентристската НЛП, на лявоцентристската Социал-демократическа партия (СДП), на Демократическия съюз на унгарците в Румъния (ДСВР) и на някои групи от националните малцинства.

Обществото критикува политиците

Преговорният процес бе подложен в обществото на остра критика: според повечето коментари участниците в преговорите се интересуват не от ситуацията  в страната, а от места в правителството.

Новият кабинет

В новото правителство ще има две нови министерства - на изследванията и цифровизацията, а също така на малките и средни предприятия и туризма.

Очаква се гласуването в парламента по програмата и състава на коалиционното правителство да се проведе в четвъртък.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във