Банкеръ Daily

Свят

Службите за сигурност на Израел ще следят кой носи коронавирус

Израел разреши на службата си за вътрешна сигурност Шин Бет незабавно да започне да събира данни за гражданите с цел борба с разпространението на коронавируса, съобщи службата, цитирана от Франс прес.

Премиерът Бенямин Нетаняху беше предложил тази мярка в събота. Снощи той е заявил, че ще прокара "спешни правила, които ще позволят ползване на дигитални технологии във войната с коронавируса", след като парламентарна комисия не даде съгласието си, а отложи гласуването си по този въпрос.

Правителството "разреши на Шин Бет да предостави модерните си технологии в служба на националните усилия", се казва в изявление на службата за вътрешна сигурност. Мярката влиза в сила веднага.

Според изтекли в израелската преса сведения за новата мярка, полицията ще може да получава без съдебно разрешение данни за местонахождението на носители на коронавируса и на карантинирани лица чрез мобилните оператори.

Шин Бет ще може да ползва данните за местонахождението на болните за период от 14 дни преди диагностицирането им, за да установи маршрутите им и лицата, с които са влизали в контакт.

По последни данни на израелското здравно министерство в страната има 304 заразени, а десетки хиляди души са в изолация.

"Шин Бет знае, че тази задача надхвърля обичайните му антитерористични дейности, поради което молбата беше проучена заедно с главния прокурор, който даде одобрението си", уточнява Шин Бет.

Данните ще се предават на израелското министерство на здравеопазването и няма да се съхраняват от Шин Бет.

Нетаняху предложи тази мярка няколко дни преди съперникът му Бени Ганц да бъде натоварен със съставянето на новото израелско правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във