Банкеръ Daily

Свят

Службата на европейския прокурор ще ръководи и надзирава действията на европейските делегирани прокурори

Единствено Службата на европейския прокурор /EPPO/ ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори. Това предвиждат измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, публикувани днес за обществено обсъждане, информират от министерството на правосъдието.

Със законопроекта се въвеждат мерки по прилагането на регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Една от тях е създаване на институционална гаранция за независимостта на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори от надзора на прокурор от по-горестоящата прокуратура, включително и на главния прокурор.

В случай на започване на разследване или на прекратяване на наказателно производство от европейския делегиран прокурор, националната прокуратура няма да има правомощия за контрол. Това ще е в обхвата на правомощията единствено на наблюдаващия европейски прокурор в съответствие с вътрешния процедурен правилник на Европейската прокуратура.

В преходните и заключителните разпоредби са предвидени и промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), чрез които се регламентират органът, компетентен да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, статутът и правомощията им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във