Банкеръ Daily

Свят

"Слуга на народа" спечели с 43.16% пропорционалния вот на предсрочните избори в Украйна

Партията "Слуга на народа" на президента Володимир Зеленски е победител на извънредните парламентарни избори в Украйна, които се проведоха на 21 юли, с 43.16% от гласовете по пропорционалната система. Това съобщават световните агенции, цитирайки официалните резултати, огласени от председателката на украинската ЦИК Татяна Слипачук.

При преброени всички подадени гласове от многомандатните райони, във Върховната рада (Парламента) влизат още четири партии - проруската "Опозиционна платформа-За живот" с 13.05%, "Баткившчина" ("Отечество") на експремиера Юлия Тимошенко - с 8.18%, "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко - с 8,10%, и "Глас" на рокмузиканта Святослав Вакарчук - 5.82 на сто.
Татяна Слипачук съобщи още, че засега ЦИК няма да обявява официалните резултати от вота в едномандатните избирателни райони, тъй като са преброени гласовете само в 191 от всичките 199 такива района. Стана ясно, че окончателните резултати от мажоритарния вот ще бъдат публично оповестени до 5 август.  

Общо 225 места в парламента се избират на пропорционален принцип. Имената на останалите 199 депутати стават ясни след мажоритарен избор в един тур.

От общо 450 места в парламента на Украйна, 26 ще останат празни. Става дума за места в Крим, анексиран от Русия преди пет години, и в територии в Източна Украйна, които са под контрола на проруските сепаратисти.

Украйна (на украински: Україна) е държава в Източна Европа. Тя граничи с Черно море и Азовско море на юг, с Русия - на изток, с Беларус - на север и с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова - на запад. Площта ѝ е 603 628 кв. километра

Територията на днешна Украйна е важен център на източнославянската култура през Средновековието, преди да бъде поделена между различни държави. Краткият, но твърде бурен период на независимост (1917-1921 г.) след Октомврийската революция в Русия приключва с присъединяването на Украйна към СССР. Украйна отново става независима след разпадането на Съветския съюз през 1991 година.

Украйна е полупрезидентска република. Сега действащата конституция е приета в края на 2004 година. Народът избира парламент и президент. Украинският парламент (наречен Върховна Рада) се състои от 450 души и се избира за петгодишен мандат. Президентът също се избира на пет години. Парламентът гласува министър-председателя и правителството. Кандидатурата на министър-председателя се предлага от президента.

Населението на Украйна е около 48.4 млн. души, като 77.8% от тях са украинци, 17.3% - руснаци, а останалите са от над 100 други народности, между които и българия (0.4%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във