Банкеръ Daily

Свят

Случаите на Ковид в САЩ и Латинска Америка са намалели с 30%

Централата на ПЗО във Вашингтон

Случаите на COVID-19 и починалите вследствие на коронавируса в САЩ са намалели с 30 процента миналата седмица и бележат спад в повечето южноамерикански страни, но ще минат месеци, преди ваксинациите да повлияят на вируса, обяви Панамериканска здравна организация (ПЗО), цитирана от Ройтерс.

Директорката на организацията Кариса Етиен призова правителствата и производителите да ускорят доставките на ваксини в района, където през изминалите седем дни са се разболели един милион души и са починали 34 000.

Към тази седмица в двете Америки са ваксинирани 78 милиона души, голямата част от тях в Северна Америка и само 13 милиона в Латинска Америка и Карибите, каза тя.

"Това не е достатъчно и не е приемливо", заяви Етиен на виртуален брифинг от Вашингтон.

Директорката на ПЗО каза, че лъч на надежда за гарантиране на равен достъп до ваксини е ръководената от ООН и ГАВИ (Глобалния съюз за ваксини и имунизация) програмата КОВАКС. Очаква се пред следващите седмици стотици хиляди дози да бъдат доставени на страните, включили се в инициативата.

Спадът в броя на случаите в Америките се дължи до голяма степен на драстичното намаляване на новите заразени в САЩ в резултат на строги обществени здравни мерки, които масово се спазват, и подобрена координация на ваксинационната кампания, отбеляза Етиен.

По данни на ПЗО година след началото на пандемията в Америките са се заразили близо 50 милиона души, приблизително колкото населението на Колумбия.

"Макар в новините да се съобщава за значителен спад в случаите на КОВИД-19, искам да подчертая, че ние със сигурност не сме вън от опасност", каза Етиен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във