Банкеръ Daily

Свят

Случаите Covid-19 в Русия доближават 25 000 след пореден дневен рекорд - 3388

Русия съобщи днес за нови 3388 заразени с коронавируса – пореден рекорд за денонощие, с което случаите на Covid-19 в страната стават 24 490, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от щаба за борба със заболяването.

Починалите за последните 24 часа са 28, с което общо стават 198.

Русия съобщи вчера за 2774 заразени, което бе предишния дневен рекорд за нови случаи.

Засегнати от коронавируса са 84 региона на Руската федерация – заболели няма само в Република Алтай.

За последното денонощие са изписани 292-ма пациента, с което излекуваните от Covid-19  до момента стават общо 1986 души.

В столицата Москва, който е най-тежко засегната от коронавируса новите случаи са 1774, с които общо стават 14 776.

В икономиката на Русия тази година се очаква спад с 5,5 на сто, а догодина частично възстановяване - ръст от 3,5 процента. Така "Росийская газета" обобщава някои от основните икономически прогнози, публикувани вчера от Международния валутен фонд (МВФ).

За две седмици, откакто бе обявена карантина в Русия, икономическата активност в страната спадна с 11,4 на сто, една трета от компаниите заявиха, че има риск да фалират, и все повече фирми заявяват в анкети, че се налага да свиват заетостта и фонд "Работна заплата", пише вестникът в друга статия. Допитвания в предприятията сочат сриване на реалните заплати с 12 на сто и очертават изгледи за безработица от 12,1 процента още тази година.

Руското издание на "Форбс" помества подробности от втория пакет антикризисни мерки, който разработва по нареждане на президента Владимир Путин правителството в Москва. Най-скъпоструващата мярка в плана, който може да бъде представен още в четвъртък, е кредитната подкрепа за системообразуващите предприятия. За дребния и средния бизнес се предвижда да бъдат отпуснати малко над 100 милиарда рубли.

До месеци "коронавирусът ще се прехвърли върху банките" в Русия, прогнозира "Независимая газета".

Властите залагат на подкрепа за икономиката чрез преференциални кредити, но това очевидно не действа. При положение че работата е спряла най-малко за месец, бизнесът просто няма да може да се разплати с банките. Замразяването на дейността в много сфери ще удари след време като бумеранг банковата система, в подкрепа на която държавата харчеше трилиони рубли през минали кризи. Ако гражданите и работодателите не получат спешна помощ, може да се стигне до много по-мащабни проблеми и всички резерви да се окажат недостатъчни, предупреждават експерти на вестника.

Кремъл обещава антикризисна политика в интерес на населението. Междувременно хората се страхуват да не им намалят заплатите, да не останат без работа и се запасяват с различни стоки, пише "Независимая газета" в друг материал.

Според очаквания на бизнеса, обобщени от руския мозъчен Център за стратегически разработки, броят на безработните в Русия ще надхвърли през 2020 г. 9 милиона души срещу близо 3,5 милиона преди година. А според оценки на фирми за подбор на персонал, ако Кремъл удължи едномесечната карантина, без работа може да останат 25 милиона души. И четвърт от населението заявява в анкети, че ще ореже още повече своите разходи, добавя изданието.

До края на април заразените с коронавируса в Москва може да станат 50 до 80 хиляди. Безработицата и обедняването на половината население в Русия ще хвърлят отново страната в криминалното беззаконие отпреди 30 години, предсказват политолози, цитирани в "Свободная преса".

По данни на руската централна банка трескавото търсене през март е довело до поскъпване на храните с 8,7 на сто. Вчера генералният прокурор Игор Краснов нареди прокуратурите на места незабавно да реагират при спекула със социално значими стоки, пише "Московский комсомолец".

Депутати от парламента предлагат държавата пак да регулира цените на най-търсените стоки - месото, млякото, варивата и зеленчуците. Експерти на всекидневника впрочем смятат, че няма нужда - "хората скоро ще свършат парите и търговските вериги сами ще си намалят апетитите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във