Банкеръ Daily

Свят

Случайна грешка на бенедиктинския монах Дом Периньон превръща виното в шампанско 

Денят 4 август през 1693 г. се приема за рождена дата на шампанското. Авторството на пенливата течност се приписва на бенедиктинския монах Дом Пиер Периньон, чието име носи най-престижната марка шампанско.

Елате бързо, аз пия звездички, били според легендата първите му думи, докато отпивал за първи път от виното. Тази фраза е използвана и в първата печатна реклама на шампанското, която се появила във френските вестници през 1800 година.

Ражда се от технологичен дефект. Който впоследствие се превърнал в най-желания ефект. В началото го наричали дяволското вино или скачащите тапи. Лудостта му създавала много главоболия на винарите, които се опитвали да го укротят и да го накарат да се държи порядъчно, както останалите тихи вина например. Заедно с това този атентатор бил постоянна заплаха за живота на производителите - звучни експлозии се чували от всички изби в Шампан.

Но добре е да напомним, че се злоупотребява с използването на популярното наименование за пенливите вина. Шампанско трябва да се нарича само виното от областта Шампан във Франция и само произведеното по традиционната за това вино технология.

Всъщност за първи път голямо количество пенливо вино е произведено около 1535 г. в областта Лиму. Противно на легендата това не е дело на монаха Дом Периньон. Неговата заслуга е подобряването на технологията за производство на шампанско и на неговото качество.

Възходът на шампанското започва, когато то се озовава във френския кралски двор. Щипливото екзотично усещане му осигурило редовни доставки в двореца и скоро то се превърнало не само в мода, а и в символ на лукс. По традиция короноването на френските владетели ставало в Реймс и шампанското се превърнало в неизменна част от тази церемония. Но по-късно. Първоначално коронованите особи предпочитали традиционните вина и до XVII век за тържествата в кралския двор са доставяли вина от Шампан, но не пенливи.Англичаните много харесват новото пенливо вино - благодарение на тях то се е разпространява по света. Шампанското става твърде бързо популярно в Европа. Особено големи количества е консумирал руският императорски двор.

Фирменото название Шампан (фр. Champagne) е защитено за Европа още с Мадридския договор (1891 г.) и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Този статут на напитката е потвърден после и с Версайския договор, който приключва Първата световна война. Днес съществува международен комитет на шампанските вина (фр. Comite Interprofessionel du Vin de Champagne), който е разработил стандарт за производство на вината шампан в едноименната провинция и за технологията за производство на гроздето и виното, включително и най-подходящите сортове за тази технология - Шардоне (фр. chardonnay), Пино ноар (фр. pinot noir) и Пино мьоние (фр. pinot meunier). Ако са спазени всички тези условия, се позволява върху етикета на бутилката да бъде записано шампан. През 2005 г. е забранено дори използването на термина шампански метод за вината, произведени в други райони на Франция и света, и се допуска само използването на термина традиционен метод (фр. methode traditionelle).

Естествено, пенливи вина се отглеждат във всички страни, производители на вино. Те обаче използват различни названия на продукта: в Испания той се нарича Cava, в Италия - Spumante, в ЮАР - Cap Classique. Най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия е Asti, а в Германия - Sekt. Дори в други провинции на Франция не е разрешено да се използва названието шампанско, поради което то се нарича Cremant. На територията на бившия СССР се използват прилагателни към думата шампанско: Советское шампанское, Украинское шампанское и др. подобни. В САЩ е разрешено да се използва терминът шампанско, но с допълнението semi-generic, което дава информация, че това вино е произведено в Съединените щати.

Класическото шампанско вино е бяло. Дори ако е произведено от червения сорт Пино ноар, то може да остане бяло, ако веднага след изтискването ширата се отдели от джибрите. Иначе престояването на ширата с джибрите оцветява виното и колкото по-продължителен е този престой - толкова по-наситено червено е то. Това е стандартният начин за създаване на розово и червено шампанско.

Шампанското, произведено само от сорта Шардоне се нарича Бяло от бялото (фр. blanc de blancs), а когато е произведно от сорта Пино ноар , се нарича Бяло от червеното (фр. blanc de noirs).

В момента името шампанско имат право да слагат на продукцията си само 40 производители от региона Шампан, където е изобретена напитката. С бутилки с шампанско традиционно се отбелязва всеки радостен повод. В един от най-популярните и обичани спортове - автомобилното състезание Формула 1, победителят и призьорите винаги се обливат с огромни бутилки на подиума. От 2000 г. се използва само шампанско марка Mumm, което е на пазара от 1827 г. и се произвежда в град Реймс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във