Банкеръ Daily

Свят

Словесните снаряди на политиците


Борис Джонсън към Путин: „Владимир, има страни, където 12% от хората ходят по нужда на улицата“.


Борис Джонсън, фаворит в борбата за креслото на британския министър-председател, написа колонка за The Telegraph, със заглавие „Ще докажем, че Владимир Путин греши, когато напуснем Европейския съюз преди 31 октомври“. В него Джонсън критикува думите на руския президент за краха на либералната идея.

Джонсън нарича изказването на Путин „колосална безсмислица“, което според британския политик потвърждават икономическите факти. „Свободното и отворено общество ще бъде най-доброто място за започване на бизнес. Това ще бъде най-безопасното място за инвестиране. Това ще бъде най-доброто място за създаване на семейство. Това ще бъде най-доброто място за живеене" - пише Джонсън.

Според него Великобритания доказва това с примера си като икономически развита, технически напреднала и културно богата държава. Британците имат двама "гаранти и защитници на социалната свобода - демокрацията и върховенство на закона", твърди Джонсън.

„Казано направо, Владимир, има държави в света, за които се говори, че капиталът е съсредоточен в ръцете на олигарси и подмазвачи, където убиват журналисти, където се надсмиват над „ либералните ценности ”, където според Росстат една трета от населението не може да си позволи повече от два чифта обувки годишно, 12% от хората ходят по нужда на улицата, а реалните доходи намаляват пет години подред ”, пише британският политик.

Изданието NewsRu отбелязва, че в действителност ситуацията в Русия е дори по-лоша от описаната от Борис Джонсън. Според Росстат 35.4% от семействата в Руската федерация нямат финансова възможност да закупят и два чифта подходящи за сезона обувки за всеки член на семейството.

Авторът посвещава останалата част от колонката на разсъждения, че благодарение на демокрацията британците са гласували за отделяне от Европейския съюз, където брюкселските политици са концентрирали властта в ръцете си. Текстът завършва с думите: „Ако искаме да подкрепим либералните ценности, трябва да напуснем ЕС преди 31 октомври - и ще го направим”.

Преди дни Владимир Путин заяви в интервю за The Financial Times, че либералната идея е изживяла времето си, а западните партньори уж били признали, че "някои от нейните елементи са просто нереалистични". Според руския лидер в западните страни има разделение между водещите елити и населението. Като пример Путин посочи проблема с мигрантите в Съединените щати, коментирайки, че поддръжниците на либерализма не правят нищо, а населението се сблъсква с проблеми всеки ден.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във