Банкеръ Daily

Свят

Словенското европредседателство ще търси нормализация с Русия

Словения в качеството си на председател на Съвета на ЕС през втората половина на годината ще се застъпи за намаляване на напрежението в отношенията на Брюксел с Москва и търсене на общото между тях, заяви днес в руската столица словенският външен министър Анже Логар на пресконференция след среща с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Логар каза, че е дошъл в Москва във време на сложни отношения между Русия и ЕС, като подчерта, че все пак ЕС и Русия "представляват общо цивилизационно пространство". Той каза, че събитията от последните месеци са довели дипломатическите отношения между ЕС и Русия на най-ниско равнище, но Любляна подкрепя открития и конструктивен диалог между Русия и ЕС както по въпросите, по които становищата им се различават, така и в областите, където съвпадат.

Словенският министър изрази съжаление за изгонването на дипломати от Русия и каза, че с Лавров са обсъдили ситуацията в Украйна и той е изразил загриженост от увеличаването на руското военно присъствие на руско-украинската граница.

Сергей Лавров от своя страна заяви, че Русия цени политическия диалог и конструктивните отношения със Словения, които не се подчиняват на конюнктурни съображения.

Що се отнася до Европейския съюз, Лавров заяви, че Москва потвърждава готовността си за нормализиране на отношенията "на базата на равноправност и взаимно уважение и търсене на баланс на интересите, а не на базата на едностранни действия и предварителни условия".

Лавров каза, че на срещата с Логар е изразил загриженост от действията на Брюксел за сриване на всички механизми за сътрудничество с Русия, и изразил съжаление, че позицията на ЕС се формира въз основа на "подхода на агресивното русофобско малцинство".

Facebook logo
Бъдете с нас и във