Банкеръ Daily

Свят

Словения: ЕС да деблокира преговорите със Северна Македония

Янез Янша

Европейският съюз трябва да позволи на Албания и Република Северна Македония да се придвижат напред по отношение на преговорите за присъединяване преди специална среща за Западните Балкани, която ще бъде организирана през октомври от председателстващата ЕС Словения, заяви днес премиерът й Янез Янша, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че двете страни получиха одобрение през март 2020 г. за пристъпване към официални преговори, България блокира напредъка на Република Северна Македония заради спор във връзка с езика, напомня агенцията. Статутът на Албания е свързан с този на Северна Македония от ЕС.

"Знаем, че ЕС прави големи стъпки напред, когато се фокусира върху нещо", заяви словенският премиер Янез Янша на пресконференция днес. "Ако преместим това по-напред в дневния ред, ще можем да предприемем конкретни стъпки. Албания и Северна Македония може да се придвижат напред до следващата среща през октомври, ако ние се концентрираме върху това", добави той.

Срещата на върха на ЕС и Западните Балкани е планирана да се състои на 6 октомври в Словения.

"В Европа има дилема за това дали разширяването е от стратегическа важност или не. Моето мнение е, че е", посочи още Янша, като добави, че ЕС се е свил след оттеглянето на Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във