Банкеръ Daily

Свят

Словакия втора в ЕС започна ваксиниране със Спутник V

Словакия стана днес втората страна в Европейския съюз, започнала да ваксинира гражданите си срещу КОВИД-19 с руската ваксина Спутник V, въпреки че препаратът още не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата, предаде ДПА.

Мъж от град Жилина беше първият човек, получил ваксината в Словакия.

Първоначално се предвижда само хора на възраст между 18 и 60 години да могат да се записват за ваксинация със Спутник V.

Словакия получи 200 000 дози от руската ваксина през март, след като тогавашният премиер Игор Матович, който сега е финансов министър, тайно поръча доставката, предизвиквайки спор, допринесъл за оставката му, отбелязва ДПА.

Според местни медии броят на записванията за ваксинация със Спутник V е доста по-малък от първоначално очакваното. Матович обвини за това водената според него "долна кампания" срещу руската ваксина.

Словакия използва предимно ваксините на американските компани Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna).

Унгария първа в ЕС започна ваксинация със Спутник V.

Словашките власти възнамеряват да разрешат влизането в страната на чужденци, ваксинирани срещу КОВИД-19 с руския препарат Спутник V, съобщи днес Словашкото радио, цитирано от ТАСС.
Според словашката държавна медия министерството на външните работи препоръчва на властите да признават сертификатите за ваксиниране със Спутник V, които чужденците представят при влизане в страната.

Словакия започна днес да използва руската ваксина. Засега желаещите могат да се ваксинират със Спутник V само в столицата Братислава и в северния град Жилина. От уикенда ваксинацията с руския препарат ще стане възможна и в осемте окръга в страната, във всеки от които ще заработи специален ваксинационен център.

Словакия стана втората държава от 27-членния Европейски съюз след Унгария, започнала да ваксинира гражданите си срещу КОВИД-19 със Спутник V, въпреки че руският препарат още не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във