Банкеръ Daily

Свят

Словакия гласува на парламентарни избори

Словаците гласуват на парламентарни избори, в резултат от които се очаква управляващата партия да бъде заменена от коалиция на дeсноцентристки популисти, а крайнодясна партия да стане трета политическа сила, предаде Асошиейтед прес.
Според последните социологически изследвания фаворит е десноцентристката партия "Обикновени хора и независими личности" на Игор Матович, следвана от "Смер-социална демокрация" на бившия премиер Роберт Фицо.
"Смер" управляваше през по-голямата част от последните 14 години и спечели 28,3 на сто от гласовете на предишните избори през 2016 г. с анти-имиграционна платформа, но бе компрометирана от скандала с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Сегашните коалиционни партньори на Смер - ултранационалистите от Словашката национална партия и партията на етническите унгарци Мост-Хид, може и да не влязат в парламента, сочат социологическите изследвания. Според тях прозападната партия на Матович води с около 19 процента.
Крайнодясната "Народна партия "Наша Словакия" на Мариан Котлеба, която преди четири години спечели 8 процента и 14 места в парламента, този път, според социолозите, може да спечели 10 на сто от гласовете. Всички партии изключват сътрудничество с формацията на Котлеба, която привлича младите хора, недоволни от корупцията и неспособността на традиционните партии да се справят ефективно с посткомунистическите проблеми.
Според прогнозите нито една партия няма да спечели управляващо мнозинство и ще трябва да се състави коалиционно правителство. Матович е най-вероятният кандидат за премиер. Очаква се той да управлява в коалиция с либералната "Прогресивна Словакия/Заедно", консервативната "За люди" (За хората), основана от бившия президент Андрей Киска, и евроскептичната "Свобода и солидарност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във