Банкеръ Daily

Свят

Сложната система от канали дава на Банкок още едно име - "Венеция на Изтока"

Задръстване в центъра на Банкок

За четвърта година Банкок е най-предпочитана дестинация в годишната класация на Mastercard според броя на пренощувалите туристи, като изпреварва Париж и Лондон. Следват Дубай, Сингапур, Куала Лумпур, Ню Йорк, Истанбул, Токио и Анталия. Това показва проучването Global Destination City Index, което класира градовете според данните за посещаемост и отчетени приходи. То потвърждава възхода на международните пътувания, както и растежът на Азиатско-тихоокеанския регион.

Банкок е столицата и най-големият град на Тайланд. Разположен е при устието на река Чао Прая (букв. кралската река, една от най-значимите реки в Тайланд заедно с Меконг) в Тайландския залив. Населението му е около 9.1 млн. души. Банкок е също и една от 76-те провинции на Тайланд.

Наличието на голяма река в града, както и на заблатената и наводнена местност, в която се намира Банкок, довеждат до широкото използване на воден транспорт, както за връзка с районите извън града, така и като градски транспорт. Сложната система от канали ("клонги"), изкопани благодарение на един от тайландските крале в средата на XIX век, дава на града още едно име - "Венеция на Изтока".

Градът възниква на мястото на по-ранно селище, което в края на XVIII век става столица на Сиам - Тайланд е известен и с името Сиам, официално наименование на страната до 1939 година. През следващите два века се превръща в основния политически и стопански център на Тайланд. В периода на бързо икономическо развитие на Югоизточна Азия в края на ХХ век, в Банкок се установяват регионалните централи на много големи компании.

Официалното название на града е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит и се смята за едно от най-дългите в света, като заема първото място Книгата с рекорди на Гинес.

Това наименование използва два древни индийски езика - пали и санскрит, като само началната дума "Крун", означаваща "столица" е на тайски език. На санскрит името звучи като Крун-девамаханагара амараратанакосиндра махиндраюндхия махатилакабхава наваратанараджадхани пурирамя утамараджанивесана махастхана амаравимана аватарастхитя шакрасдатия вишнукармапрасидхи и в превод означава "Градът на ангелите, великият град, вечният град - скъпоценен камък, непревземаемият град на Бог Индра, великата столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастливият град, богат, с огромен царски дворец, който напомня небесното жилище, където царува превъплътеният бог, град, даден от Индра и построен от Вишнукарма".

Според етимологията на краткото име на града - "Бан" е централнотайското название на град, разположен на брега на река. Предполага се, че втората част на името идва или от "кок", дървото испанска тропическа слива (Spondias mombin), или от "кох" - остров.

Разположеният на река Чао Прая остров се нарича Ратанакосин, което на тайландски означава "висша драгоценност". Той е заобиколен от канали, кули и стени, построени в миналото за отбрана на столицата. В днешни времена има дворци на краля и вицекраля, кралски манастири, министерства. Това е най-тихият и спокоен район на столицата.

Историческият център на Банкок е изпълнен с манастири, един от тях е манастира Ват Пхо. Той е наричан още Храма на полегналия Буда, и е известен най-вече заради образа на Буда, намиращ се в очакване на постигането на нирвана, най-голямото негово изображение в такава поза (статуята достига 46 м дължина и 15 м височина).

В близост до храма е разположена украсена с китайска мозайка библиотека, която съдържа древни ръкописи. До него е и манастира Ват Пхра Кео (Храмът на изумрудения Буда), който се счита за най-святото място в Тайланд и един от най-красивите храмове. Той изобилства от китайска керамика, орнаменти от бронз и желязо, цветни витражи, стенописи, статуи. Тук е и разположен и кралският Пантеон, в който в естествена големина се издигнат статуите на осемте предишни крале от династията Чакри. Входът на храма се охранява от 6-метрови ракшаси - демони от будистките легенди, въоръжени с пики и боядисани в различни цветове. Също така в храма могат да се видят статуи на гигантски змии и птици. Вдясно от този манастир е Дусит Маха Прасат (Небесния дворец), построен в тайски стил. Тук обикновено се провеждат тържествена и официална церемонии, приемат се важни гости.

В храма на Ват Ратчанада е единствената в Банкок желязна сграда на будистката архитектура.

Много туристи посещават малките ресторанти в хотелите, където се наблюдава чистота (за разлика от многобройните заведения за хранене), предлага се и качество. Но освен ресторантите в хотелите, в Банкок има много други, предлагащи тайски, индийски, китайски и японски ястия. Най-известните и популярни сред европейците са Seafood Restaurant - където пред очите на посетителите се приготвят ястия с морски дарове, Royal Kitchen, Grand Shangarila Restaurant и Tandoor - работещ под открито небе.

В Банкок има голям китайски квартал, който се нарича "Чайна-таун". Друга забележителност е Банкокският планетариум, който побира едновременно 450 души. Понеже късно вечер е много шумно и има много хора по улиците, хората там казват "Бангкок никога не спи", което наистина е вярно.

Новото международно летище на Банкок - "Суварнабхум" ("Златна земя"), понастоящем е едно от най-големите в света. То е разположено южно от града, по пътя за Банг На. "Суварнабхум" има международен и местен терминал и приема редовни и чартърни полети. От него може да се тръгне с автобус както за Банкок, така и за съседните региони: Патая, Банг Кхла, Бан Чанг, Чантабури, Трат, Талат Ронг Клиа, Нонг Кхай, Кхау Хин Сон и други места.

От 60-те години на ХХ век бързото нарастване на населението, затрудненията в транспорта и най-вече постоянните задръствания водят до замърсяването на въздуха - един от основните проблеми на Банкок. Въвеждането в експлоатация на надземната скоростна железница частично е подобрило ситуацията.

Съществуват опасения, че градът сред няколко десетилетия ще се окаже под вода, във връзка с повишаването на нивото на световния океан, както и поради пропадането на почвата с 1.5-5.3 см за година под тежестта на небостъргачите и в резултат на ежедневната дейност на многомилионното население на Банкок.

Климатът на Банкок е субекваториален. Топло е през цялата година, като няма сезонни колебания на температурата. Има влажен сезон (май-октомври) и сух (средата на ноември - края на април). Зимните валежи са относително редки, през септември нормата на валежите е до 350 милиметра.

През януари тази година външният министър Екатерина Захариева разговаря с тайландския си колега Дон Прамудвинай по време на министерската среща ЕС - АСЕАН в белгийската столица. От 1 януари 2019 г. Кралство Тайланд пое председателството на АСЕАН. 

Двамата първи дипломати са се обединили около мнението, че ще работят за задълбочаване на двустранните контакти между България и Тайланд, които се основават на традиционно приятелство между двата народа. Първа конкретна стъпка в тази посока ще бъде провеждането на политически консултации между външните министерства. Екатерина Захариева представи сферите, в които е възможно сътрудничество между бизнеса от двете държави, сред които високите технологии, а министър Прамудвинай изтъкна, че за допълнителното увеличаване на българските туристи в неговата страна би допринесло и евентуалното откриване на директна самолетна линия.

Активизирането на политическия диалог трябва да даде стимул на бизнеса в двете страни да използва все още нереализирания потенциал за икономическо сътрудничество. Със своето стратегическо положение в сърцето на Балканския полуостров България е естествена връзка между Европа и Азия. Отлични възможности за сътрудничество съществуват и в сферата на туризма, който е един от най-динамично развиващите се сектори в България. Предвид големия брой български туристи, които ежегодно посещават Тайланд, двамата министри обсъдиха и възможността да бъде възобновена дейността на закритото преди осем години българско посолство в Банкок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във