Банкеръ Daily

Свят

Следващите парламентарни и президентски избори в Сърбия ще са през април 2022 г.

Следващите парламентарни и президентски избори в Сърбия ще се състоят на 3 април 2022 г., а може и по-рано, съобщава БТА.
Вучич, който е и председател на управляващата Сръбска прогресивна партия, направи специално обръщение към нацията след заседание на ръководството на партията.
Той е обявил, че правителството ще има ограничен период на работа и е представил шестте основни цели на работата му. Това са:
1. Борба за здравето на сръбските граждани - борба с коронавируса
2. Борба за интересите на сръбския народ в Косово
3. Борба против мафията
4. Запазване на независимостта на Република Сръбска и взимането на самостоятелни решения от нейна страна
5. Ускорени реформи - специално европейските интеграции и решаване на проблемите в сферана на върховенството на закона
6. Укрепване на икономиката на Сърбия.
Вучич е обявил също така, че лидерът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич ще бъде новият председател на сръбския парламент.

На 29 октомври 2006 г. с референдум е приета нова Конституция на Република Сърбия, която замества приетата през септември 1990-а. Законодателният орган на Сърбия е еднокамарен парламент – Скупщина, с 250 депутати, които се избират за четиригодишен мандат.

Държавен глава на Република Сърбия е президентът, който се избира за петгодишен мандат на всеобщи преки избори.

Висш орган на изпълнителната власт е Министерският съвет начело с министър-председател, който се избира от парламента, след предложена от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет формира правителство, което се одобрява от парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във