Банкеръ Daily

Свят

Следващата година пак трябва да се ваксинираме

РНК и ДНК ваксините са абсолютно нови платформи и при този тип задължително трябва да има сериозни изследвания върху възрастовите групи.

Според германски експерти, през 2022 ще се наложи освежаване на ваксинациите. Причината са мутациите и отслабването на имунната защита след няколко месеца. Към момента едва 11,2% от германците са напълно ваксинирани, пише Дойче Веле. 

"Сегашните имунизации няма да са последните. Трябва да сме наясно, че през идната година всички ние навярно ще трябва да се реимунизираме", обясни Томас Мертенс.

Здравният експерт Карл Лаутербах, който е епидемиолог, смята, че имунитетът от ваксините срещу Ковид-19 трае около 6 месеца. Затова според него първото освежаване на имунната защита може да се окаже необходимо още през есента. А ако започнат нашироко да се разпространяват определени мутации, ще е нужно по-отрано да се ползват и видоизменени ваксини.

РНК и ДНК ваксините са абсолютно нови платформи и при този тип задължително трябва да има сериозни изследвания върху възрастовите групи.

В допълнение към ваксините срещу COVID-19, които сега се използват в много страни по света, е изключително обнадеждаващо да се види, че има над 200 кандидати за ваксини на различни етапи на разработка. Редица от тях са в клинични изпитвания от фаза III – последната стъпка преди одобряването на ваксината. 

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че България ще продължи да получава ваксини срещу COVID-19 през следващите две години.  Служебното правителство взе решение България да се присъедини към договора на Европейската комисия с „Пфайзер"/"Бионтех“, с който се осигуряват препарати за 2022 г. и 2023 г. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във