Банкеръ Daily

Свят

След проваления завод: Турция започва разследване срещу "Фолксваген"

Турските органи по конкуренция са започнали разследвания на Audi , Porsche , VW , Mercedes и BMW. Както държавната информационна агенция Anadolu съобщи в сряда, властта проверява дали компаниите са нарушили закон за конкуренцията. Предполага се, че разследването е за обмен на чувствителна информация между компаниите и потенциални проблеми, свързани със сигурността и околната среда.

Германското издание "Фокус" излиза със заглавие: "Отмъщава ли Ердоган на VW?"

VW искаше да изгради нов завод в Турция и сделката беше почти завършена. В последния момент обаче екипът от Волфсбург се отдръпна.

Дълго време най-голямата автомобилна компания в света отлагаше своето „окончателно“ решение за завода. Отказът от милиардната инвестиция бе обоснован не с проблеми с Ердоган или турските власти, а по-скоро със спада в продажбите на автомобили по време на пандемията.

"От днешна гледна точка не е необходимо да се изграждат допълнителни мощности", каза накратко Volkswagen преди дни. В момента търсенето на автомобили в световен мащаб е твърде слабо, за да направи инвестицията за милиарда в Маниса край Измир полезна.

В конкурса за локацията на новия завод участваше и България. 

И петте споменати компании са потвърдили пред Focus.de, че има разследване от турските власти. "Фолксваген беше информиран вчера от турските власти, че е образувано дело срещу марките VW, Audi и Porsche. Съдебният процес в Турция все още е в много ранен етап и е свързан със закона за конкуренцията", се казва в отговор на VW до изданието. 

Volkswagen обаче не коментира дали турското разследване може да е свързано с отмъщение от Ердоган заради провалената инвестиция в нов завод. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във