Банкеръ Daily

Свят

След лична покана от Драги Китай ще участва в срещата на Г-20 виртуално

Държавните и правителствени ръководители на 20-те най-индустриализирани страни на планетата се събират този уикенд в Рим.

Говорителят на китайското Външно министерство Хуа Чунин съобщи в петък, че по покана на премиера на Италия Марио Драги, предизентът Си Дзинпин ще вземе участие чрез видео връзка в 16-ата среща на лидерите на Г-20, която ще се проведе от 30 до 31 октомври, и произнесе важна реч.

Държавните и правителствени ръководители на 20-те най-индустриализирани страни на планетата се събират този уикенд в Рим. Основните теми в дневния ред са климата, борбата срещу COVID-19 и икономическото възстановяване. Преди и по време на форума ще има много двустранни разговори, като вниманието в петък е насочено към срещата между президента Джо Байдън и папа Франциск.

Мерките за сигурност преди срещата са засилени. Близо 6000 полицаи са мобилизирани за сигурността на двудневната среща, както и стотици военни. 

Това е първата среща на лидерите от Г-20 лице в лице от две години и пред разговорите им има редица предизвикателства. Климатичните цели и отказът от въглищата разделят членките, някои от които смятат, че тази енергия все още може да даде силен тласък на икономиките им и че имат право да минат по път на развитие, вече извървян в Европа и Северна Америка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във