Банкеръ Daily

Свят

След година без правителство Белгия е на ръба на предсрочни избори

Барт де Вевер

Политическата история на Белгия показва, че е трудно да се постигне компромис за управлението между дясноориентирания холандскоговорящ Север и гласуващия за левицата френскоезичен Юг. Затова от една година живее без правителство.

Лидерът на Нов фламандски алианс Барт де Вевер обяви, че Белгия е изправена пред предсрочни парламентарни избори, ако до май в страната няма ново редовно правителство. Миналия вторник крал Филип възложи на Кун Геенс да преговаря от името на своята Фламандската християндемократическа партия (CD&V) за съставяне на ново федерално правителство. Той ще разговаря с всички партии. Геенс е министър на правосъдието, съобщи електронното издание на белгийския вестник "Стандаард". 

През май миналата година редовните избори в Белгия не определиха ясен победител, но показаха растяща подкрепа за крайната десница от Вламс Беланг. Тази партия на крайния национализъм постепенно започна да привлича избирателите на Националния фламански алианс, показаха оценките на политическите наблюдатели. Дотук се стигна след като на през декември 2018 г. дошлият на власт през 2014 г. либерален френскоезичен премиер Шарл Мишел обяви оставката на правителството си заради напускането на най-голямата фламандска партия, националистическия Нов фламандски алианс, заради разногласия по миграционния въпрос. В резултат се наложи трипартиен десноцентристки съюз да ръководи текущите дела, без мнозинство в парламента. Той е ръководен от първата жена премиер на Белгия, Софи Вилмес. Парламентарните избори на 26 май усложниха положението с рязкото засилване на позициите на антисистемните партии (крайната десница на север и крайната левица на юг) за сметка на традиционните партии, които всички загубиха гласове.

Според Барт де Вевер не е късно да бъде взето правилно решение и да се излезе от политическата криза. "Конфедерализмът предполага подходящото решение. Но за това се нуждаем от мнозинство от фламанските и валонските партии. Засега нямаме това", коментира той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във