Банкеръ Daily

Ако не променим отношението си към природата

След един век лятото ще е около шест месеца

Заради глобалното затопляне, към 2100 г. лятото на Земята може да е средно около шест месеца. Това със сигурност ще повлияе на селското стопанство, здравето на хората и на околната среда, съобщават климатолози в научното списание Geophysical Research Letters.

Изследователите, начело с китайския океанограф Юйпин Гуан, са сравнили климатичните измервания от 1952 до 2011 година. Те са определяли кога са започвали лятото и зимата при достигането на 25% от най-високите и най-ниските температури на година. Въз основа на тези данни, учените са разработили компютърни модели, които показват изменението на климата в бъдеще.

"Летните периоди ще стават по-дълги и топли, докато зимите ще са по-кратки и по-топли заради глобалното затопляне", разказва Гуан.

Учените са установили, че за периода 1952 г. - 2011 г. продължителността на летния сезон е нараснала със 78-95 дни (в зависимост от географската ширина), а зимата се е "свила" със 73 дни. Най-осезаеми са климатичните изменения в Средиземноморския регион и Тибетските планини.

Изследователите смятат, че ако не се вземат сериозни мерки за борба с изменението на климата, то в началото на следващия век зимата ще е по-къса с около два месеца, пролетта и есента също ще станат по-кратки. Отбелязва се, че подобни изменения могат да причинят сериозни проблеми в селското стопанство, както и при сезонната миграция на птиците. Заедно с това по-продължителният сезон на цъфтеж на растенията ще доведе до допълнителни трудности за страдащите от алергии, а ареалът на разпространение на комарите - преносители на опасни вируси, може да се разшири и до най-северните области. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във