Банкеръ Daily

Свят

След близо двучасов разговор с Путин, Макрон се чу и със Зеленски

Президентът на Франция Еманюел Макрон е разговарял с руския президент Владимир Путин в продължение на 1 час и 45 минути. По информация на Елисейския дворец телефонният разговор е започнал в 11.00 часа, предаде vesti.ru.

По-късно стана ясно, че по време на разговора руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон са се договорили да организират среща на Тристранната контактна група - Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която в близките часове да работи по прекратяването на огъня в Донбас.

Припомняме, че Тристранната контактна група бе конституирана в рамките на Минските споразумения от 2015 г. за уреждане на конфликта между Киев и проруските сепаратисти.

Контактната група ще трябва да изработи списък с условия, необходими за деескалация на ситуацията на линията на съприкосновение.

В рамките на телефонния разговор станало ясно, че двамата държавни глави не са на едно мнение по въпроса каква е причината за увеличаващото се напрежение около Украйна. Според Макрон причината за влошаващата се ситуация в регионите Донецк и Луганск са атаките от страна на проруските сепаратисти, които контролират Източна Украйна. Според Путин - провокациите, извършени от украинските сили за сигурност.

В същото време и Путин, и Макрон са на едно мнение - за предпочитане е дипломатическо решение на сегашната криза и трябва да се направи всичко възможно, за да се стигне до него.

Путин е обяснил на Макрон, че има намерение да изтегли руските войски от Беларус, но след като приключат маневрите, които текат в момента.  Малко преди това от Минск съобщиха, че Русия оставя войските си в страната, защото удължава съвместните си учения с Беларус, за които бе планирано да приключат тази неделя - на 20 февруари. По данни на НАТО Москва има около 30 000 войници в Беларус, които би могла да използва за потенциално нахлуване в Украйна.

След разговора с Путин, Макрон веднага е позвънил на президента на Украйна – Володимир Зеленски, като е говорил с него в продължение на половин час.

По-рано днес от Елисейския дворец разпространиха информация, че планираният разговор между Макрон и Путин е последното възможно и необходимо усилие, за да се избегне конфликтът в Украйна.

Според източници, близки до администрацията на Макрон, разговорът с Володимир Зеленски е бил наложителен. Надеждата била, че не са изчерпани всички възможности за решаването на конфликта по дипломатичен път.

Малко по-късно Зеленски написа в профила си в "Туитър": „Имах спешен разговор с президента Еманюел Макрон. Информирах го за влошаването на ситуацията на фронтовата линия, за нашите загуби, за обстрела на украински политици и международни журналисти. Обсъдихме възможните начини за незабавна деескалация на конфликта и намиране на политико-дипломатично решение.

Според източник, близък до Елисейския дворец, Зеленски е уверил френския президент, че Киев няма да отговори на провокациите на сепаратистите в региона на Донбас. В същото време президентът Макрон е обявил, че ще предприеме всички възможни мерки за гарантиране на мира и сигурността в Европа. Зеленски е получил уверение и че "без участието на украинците няма да бъде взето нито едно решение, отнасящо се до родината им“. В Париж се надяват и на начертаването на „полезна пътна карта за решаването на конфликта в близките дни“, предаде Си Ен Ен.

Припомняме, че на 7 февруари Путин и Макрон разговаряха на четири очи в Кремъл, а на 12-и февруари проведоха дълъг телефонен разговор. След това президентът на Франция посети Киев.

Ситуацията в Донбас се изостри на 17-и февруари. На следващия ден започна евакуация на мирното население в посока Ростовска област, а в сепаратистките републики в Украйна бе обявена всеобща мобилизация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във