Банкеръ Daily

Свят

След 10 месеца преговори: ЕС официално одобри търговската сделка с Лондон

След близо 10 месеца преговори, посланиците от ЕС в понеделник официално започнаха процеса по одобряване на споразумението за свободна търговия с Великобритания след Брексит.

Представителите на страните членки единодушно одобриха споразумението на среща в Брюксел, в която взе участие и главният преговарящ от името на съюза – Мишел Барние.

Германският кабинет даде одобрението си, след като канцлерът Ангела Меркел заяви в четвъртък, че е "много уверена, че е постигнат добър резултат", съобщава „Дойче веле“.

Франция беше заплашила да наложи вето върху сделката, ако прецени, че риболовната й индустрия ще бъде засегната от споразумението с Лондон. Източник, близък до президента Еманюел Макрон, обаче заяви, че Париж е на мнение, че споразумението защитата френските интереси.

Френските рибари също приветстваха сделката. Преди това те заплашиха, че ще блокират пристанището в Кале в случай на Брексит без сделка, който би ги блокирал напълно от моретата на Обединеното кралство.

Споразумението между Брюксел и Лондон ще се прилага временно, докато Европейският парламент не го гласува окончателно. Това ще се случи догодина. След среща между Мишел Барние и водещи евродепутати стана ясно, че окончателното гласуване може да се проведе на 23 февруари.

Предварителното споразумение осигурява безпроблемното напускане на Обединеното кралство от единния пазар и митническото пространство на ЕС на 31 декември, избягвайки хаотичен Брексит без сделка.

Временното търговско споразумение между Брюксел и Лондон може да влезе в сила още от утре, след като бъдат завършени всички бюрократични процедури в ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във