Банкеръ Daily

Свят

Скромни очаквания от срещата на Г-20 в Рим

Изглед от Рим

Държавните и правителствени ръководители на 20-те най-индустриализирани страни на планетата се събират този уикенд в Рим. Основните теми в дневния ред са климата, борбата срещу COVID-19 и икономическото възстановяване. Преди и по време на форума ще има много двустранни разговори, като вниманието в петък е насочено към срещата между президента Джо Байдън и папа Франциск.

Мерките за сигурност преди срещата са засилени. Близо 6000 полицаи са мобилизирани за сигурността на двудневната среща, както и стотици военни. 

Това е първата среща на лидерите от Г-20 лице в лице от две години и пред разговорите им има редица предизвикателства. Климатичните цели и отказът от въглищата разделят членките, някои от които смятат, че тази енергия все още може да даде силен тласък на икономиките им и че имат право да минат по път на развитие, вече извървян в Европа и Северна Америка.

Очакванията от срещата не са големи, тъй като част от лидерите решиха да не участват във форума - тези на Китай, Япония, Мексико, Русия и Саудитска Арабия. Според дипломати президентите Владимир Путин и Си Дзинпин са отказали да присъстват заради притеснения, свързани с коронавируса, но ще наблюдават дискусиите с видеоконферентна връзка.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че лидерите на Г-20 ще призоват за увеличаване на производствения капацитет на ваксините в развиващите се страни по време на срещата си в Рим в събота и неделя.

Фон дер Лайен уточни, че фокусът ще бъде върху РНК технологиите. Тя припомни, че ЕС вече инвестира за тази цел над 1 млрд. евро в Африка. Очаква се през следващата година Общността да произведе над 3.5 млрд. ваксини, повечето от които ще бъдат изнесени, подчерта тя. Лидерите на най-развитите икономики ще обсъждат и засилването на подготовката за бъдещи пандемии. Те ще се договорят и за глобална данъчна реформа, каза още председателката на Еврокомисията. Тя допълни, че след това остава въпросът за нейното прилагане. 

"Готови сме да я приложим бързо. От страна на ЕС ще предложим минимална ефективна данъчна ставка преди края на тази година. И очакваме системата да заработи в цял свят до края на следващата", допълни тя. 

 Съединените щати възнамеряват да призоват партньорите си от Г-20 на срещата на върха в Рим да се откажат от подкрепата за въглищната енергетика,  съобщи в четвъртък помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан.

„Г-7 пое ангажимент да прекрати чуждестранното финансиране за добив на въглища. И нашата цел е да постигнем споразумение с Г-20 в този смисъл, което би било много значително постижение“, каза съветникът на американския лидер. 

През юни лидерите на Групата на седемте на среща на върха в Обединеното кралство постигнаха споразумение за постепенно прекратяване на въглищната енергетика и прекратяване на нейното финансиране. Те подписаха декларация за намаляване на въглеродните емисии до нула най-късно до 2050 г., за да предотвратят глобалното затопляне с повече от градус и половина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във