Банкеръ Daily

Свят

Скритият фокус на срещата на Г-7 може да е Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън и домакинът на срещата - британският премиер Борис Джонсън.

Лидерите на страните от седемте най-големи икономики Г-7 се срещат в петък  с фокус върху борбата с пандемията и климатичните промени.

На първия ден от форума в Карбис бей, Великобритания, лидерите ще обсъдят възстановяването от пандемията с акцент върху даряването на ваксини срещу ковид и предоставянето на финансова помощ за изграждане на заводи за производство на ваксини. Британският премиер Борис Джонсън, който е домакин на срещата, изрази очакване страните от Г-7 да дарят общо 1 милиард ваксинни дози.  Президентът на САЩ Джо Байдън обеща страната му да дари 500 милиона дози от ваксината на американската компания Пфайзер.

Вечерта кралица Елизабет Втора и престолонаследникът принц Чарлз ще дадат прием в чест на лидерите от Г-7. Очаква се да бъдат обсъдени опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

Това е и първата голяма международна среща на високо равнище за новия президент на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари. 

Китайският президент Си Дзинпин няма да присъства на събитието, което събира на едно място лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, нито получи почетна покана като австралийския премиер Скот Морисън, президента на Южна Корея Мун Джае-ин и държавния глава на Индия Нарендра Моди, който избра да остане в своята, за да се бори с новата вълна на COVID-19. 

Това е мълчаливо признание, че 47-мата среща на представителите на групата на индустриалните гиганти всъщност е среща на върха с фокус върху темата „Китай“, пише Блумбърг.

Анализаторите виждат в срещата шанс  лидерите на Г-7 и техните гости да накарат Байдън да премахне някои от митата, наложени от Тръмп срещу Китай. Въпросът не е да се помогне на комунистическата партия на Си, тъй като именно облагането на китайските стоки с мита допринесе значително за разрушаването на веригите н доставка и за повишаването на цените в глобален план.

По-конструктивен подход може да позволи на Си да седне на масата за преговори с идеята да се разнищи мистерията около произхода на коронавируса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във