Банкеръ Daily

Свят

Скотланд Ярд разследвал Путин за атаката срещу Скрипал

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия

Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент Владимир Путин в химическата атака с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, разкри "Гардиън".

Според британските разузнавателни служби е "вероятно" Путин да е одобрил нападението през март 2018 година срещу двойния агент Сергей Скрипал, бившият офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване) и неговата дъщеря, които пострадаха сериозно, но оцеляха и са в неизвестност след инцидента.

Според вестника по-късно наркоманката Доун Стърджис е умряла, след като е попаднала на изхвърлен флакон от парфюм, за който се твърди, че е бил използван от двама агенти на руските служби за пренасяне на "военното нервно-паралитично вещество" – прочутия "Новичок".

Двама руски агенти са повдигнати обвинения за нападението и Великобритания иска екстрадицията им и е издала европейска заповед за арест (ЕЗА) и червено уведомление за задържане на Интерпол.

Помощникът на комисаря на столичната полиция Нийл Басу, ръководителят на британската полиция за борба с тероризма, заяви, че разследването на нападението продължава.
Басу каза, че проблемите, свързани с повдигането на обвинения за нападението, са сложни. "Трябва да докажете, че той [Путин] е пряко замесен", каза той.

Обвинените двама руски разузнавачи са все още в Русия и подлежат на арест, ако напуснат. Те бяха посочени от полицията на Обединеното кралство като Александър Петров и Руслан Боширов, за които се смята, че са псевдоними.

Британските прокурори заявиха, че има достатъчно доказателства, които да обвинят руската двойка в конспирация за убийството на Скрипал, който продаде руските тайни на Великобритания, преди да бъде арестуван в Москва и да бъде пуснат, след което се установи в Обединеното кралство. Те също са обвинени в конспирация за убийството на дъщеря му Юлия и Ник Бейли, който се разболя, след като отиде в дома на семейство Скрипал.

Но има спекулации, че в нападението може би са участвали повече хора.

Басу каза: "Двамата, които обявихме на пресконференцията, са издирвани от нас за екстрадиция, за да бъдат съдени в тази страна. Цялото разследване продължава да е активно криминално разследване".

Смята се, че двамата руски обвинени са част от ГРУ. Освен това те бяха обвинени в използването и притежаването на "Новичок" противно на Закона за химическите оръжия.
Стърджес и Чарли Роули се разболяха на 30 юни в Еймсбъри, Уилтшир. Смята се, че са били неволни жертви на руския заговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във