Банкеръ Daily

Свят

Скоро ще има разрешение на спора за "Северен поток - 2"

Съединените щати и Германия, както се очаква, в близките дни ще обявят постигнатото споразумение по спорните въпроси, отнасящи се до тръбопровода "Северен поток - 2". Това съобщава, позовавайки се на свои източници, агенция Reuters.

"Ситуацията е много благоприятна", казва един от източниците, говорейки за контактите в момента между представители на властите на САЩ и Германия по темата за тръбопровода. "Ние очакваме, че тези преговори ще позволят да се достигне до решение в близките дни", добавя той.

По думите на втория източник, страните са близо до сключване на споразумение, което ще позволи окончателно да се избегне въвеждането на санкции от Вашингтон срещу компанията - оператор на тръбопровода Nord Stream 2 AG и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг. През пролетта САЩ взеха решение засега да  не налагат тези санкции, тъй като това, по думите на държавния секретар Антъни Блинкен, би противоречало на техните национални интереси. При това Вашингтон реши тогава да промени ограничителните мерки срещу няколко руски участници в строителството на газопровода. Единствен акционер в Nord Stream 2 AG е руската "Газпром".

Както съобщават източниците на Reuters, детайли по възможното споразумение между Вашингтон и Берлин засега  не са известни. Но, ключов компонент в него ще стане увеличението на инвестициите на САЩ и Германия в икономиката на Украйна, за да се подкрепи нейният енергиен сектор, в т.ч. и неговият преход към енергоефективни технологии. Също така не е ясно, дали САЩ и Германия ще задействат държавни инвестиции или ще привлекат за това частния сектор.

"Северен поток - 2" е една от спорните теми в отношенията между Вашингтон и Берлин. Властите в Германия неведнъж са заявявали вече, че считат за необходимо да се дострои газопровода. Този проект в Берлин се счита за икономически, но настояват ролята на Украйна като транзитьор да се запази. Вашингтон е против строителството и се опитва  да блокира проекта. Берлин и Вашингтон водят преговори по тази тема, чието съдържание не се разкрива.

Темата обсъждаха във Вашингтон и президентът на САЩ Джо Байдън и канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на посещението й там. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във