Банкеръ Daily

Свят

Скоро британците ще забравят коронавируса

Борис Джонсън

22 милиона британци вече са ваксинирани, през юни в страната ще паднат всички ограничения. Как го постигнаха? Този въпрос се задава в анализ на Дойче Веле.

Факт е, че Великобритания поставя пандемията под контрол. Символична в това отношение е и новината, че в страната ще демонтират импровизираните спешни лечебни заведения, защото от тях вече няма нужда. Една от причините е успехът на имунизационната кампания.

Още в началото на годината Борис Джонсън знаеше какво точно очакват гражданите: „Знам, че в момента всички си задават един и същ въпрос: как най-бързо да инжектираме милионите дози ваксина тъкмо на онези хора, които имат най-неотложна нужда“.

Имунизационната кампания на британското правителство се превърна в истинска история на успеха. Още през лятото правителството на Джонсън поръча стотици милиони дози ваксина - много повече от това, от което страната фактически се нуждае. Никоя друга страна в Европа не вложи толкова пари в научните изследвания, производството и най-вече закупуването на ваксини. И сега тази инвестиция се изплаща: 22 милиона британци вече са получили първата си инжекция. За сравнение: в Германия ваксинираните до момента са под 8 милиона.

Ваксинацията в страната започна с болните, уязвимите и възрастните хора. От 15 февруари личните лекари в Обединеното кралство започнаха да ваксинират граждани на възраст между 16 и 64 години, които страдат от предварителни заболявания. А от 1 март хората, получили първа доза ваксина, вече могат да отидат при личния си лекар за втората инжекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във