Банкеръ Daily

Свят

Скопие свиква Съвета за сигурност за френското предложение

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще присъства днес (3 юли) на заседанието на Съвета за сигурност, свикано от президента на страната Стево Пендаровски. В дневния ред на заседанието ще бъде "модифицираното предложение на френското председателство за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз", а освен членовете на Съвета за сигурност на заседанието ще присъства и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

Като част от консултациите, които започна правителството в Северна Македония, веднага след като получи европейското предложение за преговорна рамка, Димитър Ковачевски ще проведе днес и среща с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. "Тази среща е част от поредица планирани консултативни срещи с лидерите на опозицията като част от широките консултации по предложението на френското председателство,“ съобщават от македонската правителствена информационна служба. Вчера Мицкоски беше сред основните говорители на протеста пред сградата на правителството под надслов "Ултиматум - не, благодаря!“. Протестът бе срещу предложението, което според противниците му е "унижение и българизация“ на страната. Срещата Ковачевски - Мицкоски е първата, след като Ковачевски прие премиерския пост.

Неколкократно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояваше за такава среща, постави и ултиматум тя да се състои до 10 май тази година, за да бъде обсъдена дата за предсрочни избори, обещавайки в противен случай безпрецедентни действия на опозицията. Тогава Ковачевски отговори, че не се поддава на изнудване и среща между двамата не се състоя, а от опозицията предприеха т.нар. активна блокада на работата на парламента.

В последните два дни Ковачевски проведе консултативни срещи с лидерите на правителствената коалиция, с дипломатическия корпус, гражданския сектор, с представители на експертната общественост и медиите. Той обяви, че всяко решение по предложението ще бъде взето чрез диалог и консултации в интерес на бъдещето на всички граждани на РСМ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във