Банкеръ Daily

Свят

Скопие се надява новото българско правителство да отмени ветото

Премиерът на Северна Македония, Снимка: Нова ТВ, Северна Македония.

Премиерът на Северна Македония обяви след като бяха обявени резултатите от изборите в България , че се надява на стабилно правителство, което да отмени ветото. 

"Очаквам функциониращ парламент и политическо правителство, което ще ни даде зелена светлина - деблокиране на Северна Македония по пътя към Европейския съюз“, каза Зоран Заев. 

Последните дни сериозен политически скандал разтресе Скопие. Председателят на парламента  Талат Джафери  е нарушил конституцията с речта си на албански в Европейския парламент. Това разгневи македонците, но  Заев обяви, че няма да го държи отговорен и заподозря, че е бил провокиран "точно от някои лица от съседна България". 

"Председателят на  Народното събрание е един от основните пазители на Конституцията и очаквам всички ние да бъдем пример за уважение към Конституцията. Талат Джафери се обърна към Европейския парламент в нарушение на Конституцията и трябва да се уточни, че той говори на двете сесии на македонски, а на третата говори на албански, провокиран точно от някои лица от съседна България, които твърдяха, че нашите езици са еднакви, което със сигурност изобщо не е вярно. Имаме сходни, но различни и международно признати езици,“ обясни Заев.

Опозиционните партии в парламента обаче настояват Джафери да поеме отговорността за грешката си. Внесеното от партия „Левица“ и ВМРО-ДПМНЕ искане за оставка все още чака да влезе в дневния ред, като най-голямата опозиционна партия призова това да се случи възможно най-скоро, както и проекторезолюцията за преговорите с България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във