Банкеръ Daily

Свят

Скопие се ангажира да санкционира езика на омраза към България

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония предприема действия за предотвратяване и санкциониране на езика на омразата, иницииран от сегашните отношения с България, заяви министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, цитиран от сайта 360 градуса.

"Проследяваме ги, предприети са определени следствени действия срещу определени фейсбук групи и други социални мрежи. И не само във връзка със (сегашната) ситуация, а и като цяло, защото проблемът с езика на омразата е сериозен, създава неприятелство и в други държави, макар в този период да е по-изразен", каза министърът в отговор на журналистически въпрос предприело ли е МВР действия във връзка с езика на омразата, който присъства особено в социалните мрежи.

Той добави, че всекидневно МВР си сътрудничи и с българските колеги за такива случаи, не само за за езика на омразата, а и за транснационалната престъпност, миграцията и не само с България, а и с другите съседни страни в региона и в ЕС.

В МВнР вчера бе поканен на разговор временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски, съобщи МВнР. На срещата българската страна е заявила, че оценява бързите действия на властите в Скопие по случая със запалването на българското знаме и проявите на език на омразата в социалните медии срещу членове на българското правителство.

Обърнато е било внимание, че очакваме реакция и по отношение на разпространяваните във Фейсбук данни на хора с българско гражданство, живеещи в Северна Македония, и призивите за саморазправа с тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във