Банкеръ Daily

Свят

Скопие разчита на новото българско правителство

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев се надява на решение на спора с България с новото правителство в София.

"Разочарованието и травмата на гражданите след блокадата на европейския път на Северна Македония са големи, но страната няма да търси алтернативи. В противен случай ще пожелаем късмет на Албания сама да продължи по европейския път", каза Заев в интервю за Дойче Веле. 

Той подчерта, че е  оптимист, защото по време на последно си посещение в София на 17 юни се е срещнал с всички официални представители в България, с президента, премиера, министрите. Двете страни са предложили решения за всички отворени проблеми.

"Поради това аз съм оптимист и мога да направя заключението, че продължаваме да бъдем изцяло приятелски ориентирани, защото сме съседи и трябва да осигурим по-добро бъдеще за нашите млади хора, да не правим грешки в тази насока. Затова вярвам, че след формирането на новото правителство е възможно решение, коментира премиерът и добави, че отлагането на европейското бъдеще на страните от региона, губенето на мотивация, е опасно за всички страни от Западните Балкани, не само за Северна Македония.

В началото на седмицата Зоран Заев съобщи, че Скопие няма да гласува за предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за преговорите с България, ако името на страната остане изписано по начина, в който е внесен текстът.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

Заев заяви, че  подкрепя съдържанието на предложената резолюция в частта за  македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във