Банкеръ Daily

Свят

Скопие отхвърля твърденията за нови задължения към България

Министерството на външните работи на Република Северна Македония съобщи днес, че следи внимателно процеса на формиране на българското служебно правителство и развитието на неговите вътрешни и външни политики, заявявайки, че е насърчително, че значителен акцент се поставя върху двустранните отношения като важен елемент и на новото правителство, предаде агенция МИА. Министерството заяви това във връзка с появили се твърдения за нови документи между Република Северна Македония и България.

"Всички публикувани информации за вътрешното уреждане, за начина на организация, за плановете за действие и приоритетите на новото правителство са вътрешни работи на Република България и не представляват резултат от  разговори между нас", пише в съобщението на МВнР. 

"Затова искаме да отхвърлим всички твърдения, че се подготвят нови задължения за двете страни извън договорените принципи във взаимния Протокол, които означават: първо, реципрочност в рамките на поетите задължения; както и автономност на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси", допълват от министерството.

Външният министър Николай Милков каза вчера, че непосредствената задача на българското МВнР във връзка с двустранния диалог със Северна Македония ще бъде приемането на писмен документ, който да определи задачите на институциите в България с конкретно утвърдени задължения, отбелязва МИА.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ реагира на това и призова правителството да отговори какво съдържат новите документи от България. 

"Премиерът Димитър Ковачевски и министрите Буяр Османи и Боян Маричич трябва незабавно да отговорят какво съдържат тези нови документи, какви са новите изисквания и условия. Докато се опитваха да убедят македонската общественост, че с Протокола се приключва с всички условия и искания от страна на България, след по-малко от месец отново получаваме нови условия и нови искания за изпълнение", се казва в реакцията на ВМРО-ДПМНЕ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във